Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Στο 15% η ανεργία στην Πορτογαλία

Στο 15% η ανεργία στην Πορτογαλία

Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,2%.

Στο επίπεδο-ρεκόρ του 15% έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία στην Πορτογαλία, η οποία ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα ένα δάνειο 78 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα το 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ).

Το προηγούμενο τρίμηνο η ανεργία είχε φτάσει το 14,9%, ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι το ετήσιο ποσοστό ανεργίας για το 2012 θα αγγίξει το 15,5% προτού φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του το 2013 (16%).

Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 827.000 άνεργοι, δηλαδή 152.000 περισσότεροι μέσα σε ένα χρόνο, σε σύνολο ενεργού πληθυσμού 4,6 εκατομμυρίων.

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 15 με 24 ετών με ποσοστό 35,5%.

Η αύξηση της ανεργίας είναι μια από τις κυριότερες ανησυχίες της πορτογαλικής κυβέρνησης, καθώς κινδυνεύει να επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εξαιτίας της αύξησης των δαπανών όσον αφορά την παροχή επιδομάτων στους ανέργους, την ώρα που τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να βυθίσουν την Πορτογαλία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ήδη το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,2% και συνολικά όλο τον χρόνο κατά 3,3%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση που έχει παρατηρηθεί από το 2009, επισημαίνει η ΙΝΕ.

Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει τη μείωση κυρίως στην πτώση της οικιακής κατανάλωσης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, όπως και οι δανειστές της χώρας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ), ανησυχούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε