Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στο δικαστήριο σήμερα ο Ζακ Σιράκ

REUTERS
Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η δίκη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ για την υπόθεση των πλασματικών υπαλλήλων στη δημαρχία των Παρισίων.
Η δίκη του Ζακ Σιράκ, η πρώτη με κατηγορούμενο έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα, εντούτοις ανοικτό υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί σύντομα, εξαιτίας διαδικαστικού θέματος που εγείρει η υπεράσπιση.
 
Ο Σιράκ, 78 ετών σήμερα, καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιον του δικαστηρίου της γαλλικής πρωτεύουσας για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία των Παρισίων, ένα σκάνδαλο που ανάγεται στη δεκαετία του ’90, οπόταν ο ίδιος ήταν ο δήμαρχος της πόλης.
 
Κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του, ο Σιράκ απαλλάχθηκε από το δικαίωμα της παράστασής του στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια συνεδρία, υποχρεούται όμως να παρίσταται στην αυριανή.
 
Μολαταύτα, η υπόθεση ενδέχεται να αναβληθεί για αρκετούς μήνες ακόμη εάν ο συνήγορος του ενός από τους άλλους εννέα συγκατηγορουμένους επιτύχει να εγκριθεί η προσφυγή του κατά του κανονισμού που απαγορεύει την παραγραφή των αδικημάτων, τον οποίο θέλει να προσβάλει και ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
 
Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, η δίκη «θα σταματήσει» τονίζει ο αρμόδιος συνήγορος Ζαν-Υβ Λε Μπορν,έως ότου το Εφετείο αποφασίσει εάν θα πρέπει να διαβιβάσει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
 
Αυτή η διαδικασία διαβούλευσης διαρκεί τρεις μήνες. Και εάν η υπόθεση διαβιβασθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαιτήσει άλλο ένα τρίμηνο μέχρι την τελική απόφαση.
 
Η υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας έχει δύο πτυχές: η μία αφορά τη δημαρχία των Παρισίων και 21 πλασματικούς υπαλλήλους, ενώ το δεύτερο τη Ναντέρ (κοντά στο Παρίσι) και αφορά επτά θέσεις υπαλλήλων που κατείχαν μόνιμα στελέχη του κόμματος RPR του Σιράκ (και πρόδρομου του σημερινού κόμματος UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί).
 
Για τη δεύτερη πτυχή του κατηγορητηρίου είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικασθεί το 2004 ο πρώην πρωθυπουργός -και νυν ΥΠΕΞ-Αλαίν Ζιπέ, ενώ ο Σιράκ τότε καλυπτόταν από την προεδρική ασυλία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε