Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ έφθασε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ για μια πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του ο αρχηγός του γερμανικού κράτους θα γίνει δεκτός από τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη Ραμάλα από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο 51 ετών Βουλφ, εξελέγη πρόεδρος στα τέλη Ιουνίου και είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γερμανίας που γεννήθηκε μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ο πέμπτος γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Ισραήλ στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

“Η επίσημη αυτή επίσκεψη στο Ισραήλ είναι μια ένδειξη της ευθύνης μας απέναντι στην ύπαρξη του Ισραήλ και των πολύ ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας”, είχε δηλώσει ο πρόεδρος Βουλφ πριν από την αναχώρησή του, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος Βουλφ συνέδεσε την “ευθύνη απέναντι στο Ισραήλ” με την “καταπολέμηση του αντισημιτισμού” και τους “δεσμούς με τη γερμανική εβραϊκή κοινότητα”.

Η πρώτη επίσκεψη στο Ισραήλ προέδρου της Γερμανίας ήταν το 1985, του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ. Η τελευταία ήταν το Φεβρουάριο του 2005, κατά την οποία ο Χορστ Κέλερ, ο προκάτοχος του Βουλφ, εκφώνησε ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Το Μάρτιο του 2008, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ μετέβη στο Ισραήλ, 60 χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους αυτού. “Το Ολοκαύτωμα, μας γεμίζει, όλους τους Γερμανούς, ντροπή”, είχε δηλώσει ενώπιον των βουλευτών στην ισραηλινή βουλή, η πρώτη καγκελάριος που γεννήθηκε μεταπολεμικά και η οποία σε γενικές γραμμές είχε τύχει θερμής υποδοχής κατά την επίσκεψή της στο εβραϊκό κράτος.

Όπως κάθε επίσημος επισκέπτης στη χώρα αυτή, ο πρόεδρος Βουλφ αναμένεται να μεταβεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, που είναι αφιερωμένο στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σημερινή Γερμανία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ και θεωρείται από τους πιο στενούς συμμάχους του στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε