Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στο Κογκρέσο για εξηγήσεις η BP

Στο Κογκρέσο για εξηγήσεις η BP

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν κορυφαία στελέχη των εταιριών οι οποίες ενέχονται στην καταστροφή που σημειώθηκε μετά την έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού να δώσουν εξηγήσεις. (Video)

Tα στελέχη θα καταθέσουν σε ειδική ακρόαση στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν να σχηματιστεί η τεράστια πετρελαιοκηλίδα η οποία απειλεί τις ακτές της χώρας. Υποεπιτροπή για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον Λαμάρ ΜακΚέι της BP America Inc, τον Στιβ Νιούμαν της Transocean Ltd και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton Co. να καταθέσουν.

Εν όψει της διαδικασίας, η οποία προγραμματίζεται για την 12η Μαΐου, η υποεπιτροπή ζήτησε από τις εταιρίες να της καταστήσουν διαθέσιμα όποια έγγραφα διαθέτουν σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.Από την BP ζητήθηκε επίσης να καταστήσει διαθέσιμες στην υποεπιτροπή όποιες καταγγελίες έχουν τυχόν γίνει για προβλήματα στην κατασκευή της πλατφόρμας και των εξαρτημάτων απάντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.

Η πλατφόρμα Deepwater Horizon της Τρανσόσεαν βυθίστηκε μετά από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε την διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων. Από την πετρελαιοπηγή, που οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν, διαρρέουν τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τον περιορισμό της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας αποφάσισαν, προληπτικά, τη διακοπή της παραγωγής σε δύο εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και την εκκένωση μιας άλλης. 

Η Χάλιμπερτον παρείχε διάφορες υπηρεσίες στην πλατφόρμα και επίσης είχε συμμετοχή στην σταθεροποίηση των τειχών της πετρελαιοπηγής.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πασχίζει να περιορίσει τις συνέπειες της διαρροής, που ενδέχεται να στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Το αργό έφθασε στις ακτές της Λουιζιάνας την Παρασκευή και μετεωρολόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριδα.

Το στρώμα πετρελαίου που διέρρευσε είναι τριπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά, ανακοίνωσε ερευνητής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ύστερα από την εξέταση εικόνων μέσω δορυφόρου.

Ρεπορτάζ του Russia Today

Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Κυριακή το πρωί την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού, όπως τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινωθούν αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον. 

Η διοίκηση του προέδρου Ομπάμα ασκεί πίεση στην βρετανική πετρελαική εταιρεία ΒΡ, στην οποία ανήκει η κατεστραμένη δεξαμενή προκειμένου να δράσει για τον περιορισμό της διαρροής και τον καθαρισμό της θάλασσας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε