Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο Μαρόκο πλοίο που κάνει αμβλώσεις!

Στο Μαρόκο πλοίο που κάνει αμβλώσεις!
Το «πλοίο των αμβλώσεων» μίας ολλανδικής ΜΚΟ, που αναμενόταν να καταπλεύσει σήμερα στον λιμένα του Σμιρ, βρίσκεται ήδη «από πολλών ημερών» στα βόρεια του Μαρόκου, προκειμένου να παραπλανήσει τις αρχές ασφαλείας του κράτους που θέλουν να εμποδίσουν την άφιξή του, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
 

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή είδε το σκάφος, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο σε απόσταση 20 μ. από την ακτή σε μία μαρίνα κοντά στον λιμένα του προορισμού του. Οι δυνάμεις ασφαλείας μόλις εντοπίσθηκε το πλοίο έσπευσαν να κρατήσουν τους δημοσιογράφους σε απόσταση.
 
«Το πλοίο έχει φθάσει εδώ και κάποιες ημέρες στο σημείο αυτό, διότι γνωρίζαμε πως οι αρχές επρόκειτο να το εμποδίσουν και ήταν το μόνο μέσον για να φθάσει στις μαροκινές ακτές», εξήγησε η Ολλανδή βουλευτής Λίζμπετ φαν Τόνγκερεν, που βρισκόταν εκεί.
 
Σύμφωνα με στέλεχος της ΜΚΟ «Γυναίκες στα κύματα» (Women on waves) που έφθασε με αεροσκάφος, το πλοίο θα παραμείνει εκεί «με στόχο να πραγματοποιήσει επεμβάσεις αμβλώσεων, με όσον το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια».
 
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, προς ώρας κανένας δεν μπορεί να αποβιβασθεί, ή να επιβιβασθεί στο πλοίο, κυρίως εξαιτίας της παρουσίας αστυνομικής δύναμης.
 
Η οργάνωση, ανταποκρινόμενη σε αίτημα μαροκινής ένωσης γυναικών, είχε ανακοινώσει την επικείμενη άφιξη του πλοίου τη Δευτέρα, με κείμενό της στο οποίο δεν προσδιοριζόταν η ημέρα και ο τόπος του κατάπλου του. Χθες, η ΜΚΟ είχε τονίσει πως αναμένει για σήμερα, ή αύριο την άφιξή του στον λιμένα της Σμιρ.
 
Η μαροκινή κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υγείας, είχε αντιδράσει ζητώντας να απαγορευθεί η άφιξη του πλοίου. Από σήμερα το πρωί μία φρεγάτα βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, έτοιμη να επέμβει.
 
Είναι η πρώτη φορά που μία ΜΚΟ αποτολμά παρόμοιο εγχείρημα σε μουσουλμανική χώρα, η οποία μάλιστα κυβερνάται από ένα σχήμα με ισχυρή ισλαμιστική πλειοψηφία. Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στο Μαρόκο, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 600 με 800 γυναίκες καταφεύγουν ημερησίως κρυφά σε παράνομες επεμβάσεις για τη διακοπή της κύησης.
 
Περίπου 200 μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) διαδήλωσαν σήμερα το πρωί στη Σμιρ κατά της άφιξης του ολλανδικού πλοίου, η οποία επικρίθηκε έντονα τις τελευταίες μέρες από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης του Μαρόκου.
 
 
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε