weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στο μάτι του Γιάσι η Αυστραλία

Στο μάτι του Γιάσι η Αυστραλία | Newsit.gr
Ανακούφιση αλλά και απελπισία είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν τους κατοίκους του βόρειου Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μετά τον σφοδρότατο κυκλώνα Γιάσι, κατηγορίας 5, που ισοπέδωσε πόλεις στην βορειοανατολική Αυστραλία και κινείται τώρα προς το εσωτερικό της χώρας με μειωμένη ισχύ.

    Ανακούφιση γιατί δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και απελπισία για τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν, λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Ζημιές που θα έχουν επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία και, ως ένα βαθμό, και στην διεθνή.

    Πολυάριθμα κτίρια καταστράφηκαν, οροφές σπιτιών παρασύρθηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Αν και ο κυκλώνας εξασθενεί ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί και πολλές περιοχές απειλούνται με νέες πλημμύρες τώρα.

 

«Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Ο κυκλώνας έκανε εκκωφαντικό θόρυβο. Ακούγαμε να παρασέρνει τις οροφές σπιτιών» μας είπε ο ομογενής Δημήτρης Χασάπης από το Ίνσφιλ.

    Εκτιμάται πως σε πολλές περιοχές ένα στα τρία σπίτια έχουν καταστραφεί και περίπου το 20% των εμπορικών κτιρίων.

    Αναμένεται ότι ο κυκλώνας Γιάσι θα υποβαθμιστεί στα επίπεδα τροπικής καταιγίδας τα επόμενα 24ωρα, αλλά προειδοποιούν ότι θα συνεχίσει να προκαλεί σφοδρές βροχοπτώσεις και να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και είχαν βρει καταφύγιο σε ένα από τα 20 κέντρα διάσωσης έπειτα από τις έντονες εκκλήσεις των Αρχών τις τελευταίες δύο ηµέρες. «Πρέπει να βιαστείτε. Μην προσπαθήσετε να ετοιµάσετε αποσκευές. Πηγαίνετε να προφυλαχθείτε», τόνιζε στις επίσηµες ανακοινώσεις της η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Ανα Μπλάι.

 
Ο Γιάσι, έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης με ανέμους ισχύος 300 χιλιομέτρων την ώρα και περίπου ένα μέτρο βροχόπτωσης. Οι αρχές τον χαρακτηρίζουν τον ισχυρότερο κυκλώνα που πλήττει την Αυστραλία από το 1918.

    Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πέρασε τη νύχτα σε καταφύγια λόγω του κυκλώνα Γιάσι.

    Λόγω των πρόσφατων πλημμυρών αλλά και του κυκλώνα τα ασφάλιστρα αναμένεται να πάνε στα ύψη παρά το γεγονός ότι οι ασφάλειες δεν καλύπτουν τους περισσότερους.

Αρκετοί τουρίστες που παραθέριζαν στην ακτή κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγµα διανυκτέρευσαν χθες, στοιβαγµένοι ο ένας πάνω στον άλλον, στην αίθουσα χορού κεντρικού ξενοδοχείου στο Κερνς. Η 49χρονη Μπάρµπαρα Μασκέι από τη Γερµανία, που επισκέφθηκε την Αυστραλία µαζί µε τον άντρα της και την 20χρονη κόρη της, ήταν αποφασισµένη να µείνει όλη τη νύχτα ξάγρυπνη. «Θέλω να έχω τα µάτια µου ανοιχτά», εξηγούσε ενώ ο άνεµος έξω δυνάµωνε. ∆εν έλειπαν ωστόσο και οι πιο στωικοί, που µετέδιδαν την ψυχραιµία τους και στους υπόλοιπους.

 

  Το κόστος ανοικοδόμησης μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμα. Εκτιμάται όμως ότι ο κυκλώνας προκάλεσε:

    Ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνει η ζάχαρη και όχι μόνο στην Αυστραλία.

    Ζημιές ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στις φυτείες μπανανών.

    Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στον τουρισμό του Κουίνσλαντ. Η πολιτεία δέχεται το 20% του συνολικού αριθμού τουριστών της Αυστραλίας.

    Ζημιές ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων στον μεταλλευτικό τομέα.

   

#TAGS MM