Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς

Η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη διακόπηκε νωρίτερα σήμερα καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν νιώθει καλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

 
«Παραπονέθηκε ότι δεν αισθάνεται καλά στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οπότε η δίκη διακόπηκε», δήλωσε στο Ρόιτερς η εκπρόσωπος του δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκσλαβία Νέρμα Γιέλασιτς.
«Τον εξέτασε η νοσοκόμα του δικαστηρίου και ελήφθη η απόφαση να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για σήμερα. Ο δικαστής είπε ότι θα συνεχιστεί αύριο αν επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλιώς θα υπάρξει ενημέρωση», πρόσθεσε η ίδια.
 
Ο 70χρονος Μλάντιτς είχε ήδη προβλήματα υγείας όταν συνελήφθη στη Σερβία τον περασμένο χρόνο ύστερα από 16 χρόνια που διέφευγε της σύλληψης. Οι εισαγγελείς και οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πεθάνει χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή συνέβη με τον άλλοτε κραταιό άνδρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε προτού καταδικαστεί.
 
Ο Μλάντιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) κατά την οποία 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.
 
Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι Μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».
Εχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι πολύ άρρωστος για να δικαστεί παραπονούμενος ότι υποφέρει από τα επακόλουθα εγκεφαλικού, ότι έχει προβλήματα με τα δόντια του και ότι έχει νοσηλευτεί για πνευμονία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε