Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στο Παρίσι σήμερα ο Χου Ζιντάο – Υπογράφουν σημαντικές συμφωνίες

REUTERS
REUTERS
Το απόγευμα σήμερα φθάνει στο Παρίσι ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο για συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Σαρκοζί για το G20 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο φθάνει στη Γαλλία σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο δύο επισκέψεών του σε χώρες της ΕΕ για να αποκλιμακώσει την ένταση στο πεδίο του εμπορίου και να συζητήσει με το Νικολά Σαρκοζί σχετικά με τους στόχους του στην διάρκεια της προεδρίας του στο G20.
 
Η τριήμερη επίσκεψη του Χου στη Γαλλία –μετά την οποία θα μεταβεί στην Πορτογαλία– σημειώνεται ενώ η ηγεσία της ΕΕ συγκλίνει ακόμα περισσότερο με τις ΗΠΑ και ζητά από το Πεκίνο να ανατιμήσει ταχύτερα το γιούαν.
 
Η Κίνα ελπίζει ότι η επίσκεψη, που θα συνοδευτεί από μια σειρά συμφωνιών, θα αμβλύνει την ένταση ενόψει της συνόδου των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα, που αναμένεται να επικεντρωθεί στις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες.
 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Σαρκοζί –που αναλαμβάνει την ηγεσία του G20 μετά τη σύνοδο της Σεούλ– θέλει να έχει τη στήριξη της Κίνας στη φιλόδοξη προσπάθειά της να μεταρρυθμιστεί το διεθνές νομισματικό σύστημα και να αποφύγει να επιδεινώσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.
 
“Δεν εκτιμούμε καθόλου όλη αυτή την πίεση που ασκείται στην Κίνα, ως εάν η ανατίμηση του γιούαν να είναι η μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα”, σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro πριν την επίσκεψη. “Η Γαλλική προεδρία θα πρέπει να έχει την υπομονή να ακούει τους πάντες, ειδικά όσον αφορά την μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος”, πρόσθεσε.
 
Η επίσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα της σταδιακής αποκατάστασης των σινογαλλικών σχέσεων, που είχαν ψυχραθεί το 2008, όταν ο Σαρκοζί συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα και είχε καταδικάσει την πολιτική του Πεκίνου στο Θιβέτ, προκαλώντας οργή στην κινεζική κυβέρνηση, ενώ Κινέζοι πολίτες άρχισαν μποϊκοτάζ στα Γαλλικά προϊόντα. Το Παρίσι έκτοτε αποφεύγει να προκαλεί το Πεκίνο· αντέδρασε συγκρατημένα τον περασμένο μήνα στην απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιάομπο.
 
Σαρκοζί και Χου θα προεδρεύσουν της διαδικασίας των υπογραφών για συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα σε Γαλλικές και Κινεζικές εταιρίες. Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus αναμένεται να κλείσει μεγάλη συμφωνία για την πώληση 10 A350, 20 A330 και αρκετών A320, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos· η πετρελαϊκή Total και η ασφαλιστική Axa αναμενόταν επίσης να κλείσουν σημαντικές συμφωνίες· ενώ η κατασκευάστρια πυρηνικών αντιδραστήρων Areva απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες ότι θα συνάψει συμφωνία 3 δις δολαρίων για την προμήθεια ουρανίου στην Κίνα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε