Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Στο “ράφι” έμεινε η υπόθεση δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο

Η Μπεναζίρ Μπούτο λίγα λεπτά πριν την δολοφονία της
Η Μπεναζίρ Μπούτο λίγα λεπτά πριν την δολοφονία της

 Το Πακιστάν απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο αλλά και να ερευνήσει τη δολοφονία της, τον Δεκέμβριο του 2007, υποστηρίζεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση αυτή.

 

Στην έκθεση, έκτασης 65 σελίδων αναφέρεται πως η επιτροπή του ΟΗΕ πιστεύει πως η αποτυχία των πακιστανικών αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά το θάνατο της Μπούτο ήταν “σκόπιμη”. Σημειώνεται μάλιστα ότι η έρευνα του ΟΗΕ “παρεμποδίστηκε” σε μεγάλο βαθμό από τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφορίων και από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 
Η Μπούτο σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας μετά από μια προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ραβαλπίντι, στις 27 Δεκεμβρίου 2007, λίγες εβδομάδες αφότου επέστρεψε στη χώρα της μετά από οκτώ χρόνια αυτοεξορίας.
 
“”Μολονότι πέθανε όταν ένας βομβιστής ηλικίας 15,5 ετών πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στο όχημά της, κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό το αγόρι έδρασε μόνο του” αναφέρεται στην έκθεση.
 
“Η επιτροπή ήρθε σε σύγχυση από τις προσπάθειες ορισμένων υψηλόβαθμων Πακιστανών κυβερνητικών αξιωματούχων να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε στρατιωτικές πηγές και σε πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών”, προστίθεται στο κείμενο.
 
Η έκθεση επισημαίνει ότι ο τότε πρόεδρος της χώρας, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, γνώριζε ότι υπήρχαν πολλές απειλές κατά της Μπούτο. Η κυβέρνησή του όμως απλώς ενημέρωνε το επιτελείο της πρώην πρωθυπουργού και τις τοπικές αρχές και δεν φρόντιζε να της παράσχει ασφάλεια ανάλογη με τις απειλές που δεχόταν.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε