Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στο “σφυρί” κείμενα και προκηρύξεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Δεκαεπτά ανακοινώσεις και προκηρύξεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών, οι οποίες χρονολογούνται από το 1974 μέχρι το 1978, θα δημοπρατηθούν στο Μιλάνο στις 27 Μαρτίου.

Προκηρύξεις της ιταλικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες αφορούν την απαγωγή και το φόνο του πρώην ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατίας Άλντο Μόρο, θα βγουν σε δημοπρασία στις 29 Μαρτίου, αναφέρεται σήμερα σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Οι 17 προκηρύξεις, οι οποίες γράφτηκαν και διανεμήθηκαν από το 1974 ως το 1978, θα βγουν σε δημοπρασία στο Μιλάνο με τιμή εκκίνησης τα 1.700 ευρώ για το σύνολό τους.

Μεταξύ των ντοκουμέντων αυτών περιλαμβάνεται η προκήρυξη της 15ης Απριλίου 1978 που ανακοίνωνε πως “η ανάκριση του κρατούμενου Άλντο Μόρο τελείωσε” και πως αυτός ο τελευταίος “είναι ένοχος και καταδικάσθηκε συνεπώς σε θάνατο”.

Ο Άλντο Μόρο απήχθη στις 16 Μαρτίου 1978 στη Ρώμη από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, που δολοφόνησαν τους πέντε σωματοφύλακές του. Το πτώμα του βρέθηκε μέσα στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου 55 ημέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου.

Αυτή η δημοπρασία “μου φαίνεται πολύ κυνική”, αντέδρασε η Ανιέζε Μόρο, η κόρη του Άλντο Μόρο, μιλώντας στην εφημερίδα “Λα Στάμπα”.

“Έχω την αίσθηση πως είναι λίγο εκτός τόπου να αγοράζεις και να πουλάς αντικείμενα τόσο ευαίσθητα και γεμάτα σημασία. Επειδή έτσι καταλήγουμε να καθιστούμε ‘σχεδόν φυσιολογική’ μια τραγωδία που δεν έχει τίποτε το φυσιολογικό”, δήλωσε η κα Μόρο προσθέτοντας πως “βεβαίως, αν αγοράσουν τα έγγραφα αυτά τα Εθνικά Αρχεία, τότε αλλάζουν όλα”.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, μια ένοπλη ακροαριστερή ιταλική οργάνωση, ήταν από τους πρωταγωνιστές των “μολυβένιων χρόνων” που αιματοκύλισαν την Ιταλία. Ιδρύθηκαν το 1973 από ένα διανοούμενο, τον κοινωνιολόγο Ρενάτο Κούρτσο. Βασίσθηκαν στη ριζοσπαστικοποίηση των ακροαριστερών οργανώσεων μετά το Μάη του ’68, τον πολυτάραχο χειμώνα του 1969 και μια σειρά αιματηρών επιθέσεων με εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών και φασιστικών δικτύων όπως αυτή της Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο (16 νεκροί).

Οι επιχειρήσεις των Ερυθρών Ταξιαρχιών, προστιθέμενες σ’ αυτές μιας “μαύρης” (νεοφασιστικής) τρομοκρατίας, στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 415 ανθρώπους στη διάρκεια περίπου 15.000 επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από το 1969 ως το 1988.

Διαβάστε

Μεγάλη επιχείρηση κατά της Καμόρας – Κυνηγούν ακόμα και δικαστές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε