Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο Σημείο Μηδέν ο Ομπάμα

REUTERS
REUTERS
Συνάντηση του προέδρου Ομπάμα την Πέμπτη στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν, με συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν σκοτώθηκε η σύζυγος του Λάντεν λέει ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση του ίδιου του προέδρου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον “εγκέφαλο” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Οσάμα μπιν Λάντεν.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν, τόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων από τις οποίες καταστράφηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι.
 
Ο ίδιος ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες την δολοφονία του μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε σχεδιάσει την αεροπειρατεία τεσσάρων αεροσκαφών στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, δύο εκ των οποίων συνετρίβησαν στους Δίδυμους Πύργους, ένα τρίτο στο Πεντάγωνο και το τέταρτο κατέπεσε και συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων των επιθέσεων ανέρχεται σε περίπου 3.000.
 
Ο μπιν Λάντεν είναι επίσης υπεύθυνος για πολλά διεθνή, πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα, μεταξύ των οποίων η διπλή επίθεση, το 1998, σε αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας.

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι η γυναίκα του Λάντεν σκοτώθηκε στην επιχείρηση.

Η γυναίκα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρήσης των Αμερικανών καταδρομέων σε κρυσφήγετο στο Πακιστάν, που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα με βάση εκτιμήσεις ειδικών για την τρομοκρατία.

Ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση ήταν μία από τις συζύγους του μπιν Λάντεν και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών.

 Εν τούτοις άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το γεγονός λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ενημέρωσε η σύζυγος του Άραβα τρομοκράτη, τραυματίστηκε αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των αντρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία ολιγομελής ομάδα καταδρομέων των ειδικών δυνάμεων του στρατού, που μεταφέρθηκαν τη νύχτα με ελικόπτερο στην περιοχή όπου βρισκόταν το κρυσφήγετο του Λάντεν, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, εκτέλεσαν τον ηγέτη της Αλ Κάϊντα με σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι. όπως διευκρίνισαν ο ίδιος δεν ανταπέδωσε τα πυρά.

 
Την ίδια ώρα μια δημοσκόπηση έρχεται φυσικά να δικαιώσει την απόφαση των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Πρόκειται για μία διαδικτυακή δημοσκόπηση της ιστοσελίδας www.reuters.com που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα κι ενισχύει την εικόνα του προέδρου Ομπάμα.
 
Το 79% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τη σωστή απόφαση, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 14% και το 7% δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα.
 
Ωστόσο, μόνο το 25% απάντησε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μετά τον θάνατο του μπιν Λάντεν σε αντίθεση με 59% που δεν αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.
 
Το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι την επιτυχία πρέπει να καρπωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ το 13% ο προκάτοχός του στην προεδρία, ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους. Περίπου 50% απάντησαν κανένας από τους δύο.
 
Μία μικρή πλειοψηφία- 51%- απάντησαν ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν άλλαξε την άποψη που έχουν για την διακυβέρνηση του Ομπάμα.
 
Αλλά το 29% απάντησαν ότι τώρα βλέπουν πιο θετικά τον αμερικανό πρόεδρο, το 13% πολύ πιο θετικά και το 7% λιγότερο θετικά από πριν.
 
Το 43% εκτιμά ότι ο Ομπάμα χειρίζεται σωστά το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ το 26% πιστεύει το αντίθετο. Το 31% δεν είναι βέβαιοι.
 
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περίπου 1.200 με 1.300 αμερικανοί και ξένοι αναγνώστες του Reuters.com.
 
Ο πρόεδρος του Πακιστάν διέψευσε σε στήλη γνώμης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, τις εικασίες ότι η στρατιωτική ενέργεια των αμερικανών καταδρομέων που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με το Πακιστάν.
 
Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί δήλωσε ακόμα στην Ουάσινγκτον Ποστ, όπου φιλοξενείται η στήλη γνώμης μέσω της οποίας δημοσιοποίησε την άποψή του για το γεγονός,ότι οι αρχές του Πακιστάν αγνοούσαν την τύχη του ηγέτη της Αλ Κάϊντα,που σκοτώθηκε σε κρυσφήγετο που χρησιμοποιούσε επί 5 χρόνια σε μια πόλη, περίπου δύο ώρες βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
 
” Δε βρισκόταν πουθενά, όπου εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να ήταν, αλλά τώρα έχει πεθάνει “, έγραψε ο Αλί Ζαρνταρί. ” Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο “.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τεστ DNA έδειξε οτι ο άνθρωπος που σκότωσαν είναι ο Μπιν Λάντεν, λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ – Ταυτοποιήθηκε με το DNA της νεκρής αδερφής του

Πακιστάν και ΗΠΑ οι πρώτοι στόχοι – Συναγερμός παντού υπό το φόβο… αντεκδίκησης

Πριν το DNA, «μίλησε» το FBI – «Κατέβασαν» άμεσα τον Οσάμα από τη λίστα των most wanted

«Έτσι κηδέψαμε τον Οσάμα» – Κάνεις δεν ήθελε να δεχτεί τη σορό του

Πως λένε οι αμερικανοί οτι εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

«Ο Μπιν Λάντεν πέθανε, τώρα πια δεν έχετε καμία δουλειά εδώ»

Παραμύθια της Χαλιμάς τα περί σεβασμού στα ήθη του Ισλάμ; – Καταπέλτης ο ιμάμης του Παρισιού

Φόβοι για κυβερνoεπιθέσεις λόγω του θανάτου του Μπιν Λάντεν

Νεκρός ο Μπιν Λάντεν – Στους δρόμους οι αμερικανοί πανηγυρίζουν!

Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Η τελευταία εμφάνιση του Οσάμα Μπιν Λάντεν

17 χρόνια αίμα! ‘Ολες οι επιθέσεις της Αλ Κάϊντα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε