Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο νέος εποικισμός του Ισραήλ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο νέος εποικισμός του Ισραήλ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών….
 

 

για μια απόφαση η οποία θα καταδικάζει τους νέους εποικισμούς του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το BBC αργά χθες Κυριακή, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
 
Το σενάριο αυτό –που προβλέπει την αποχή των ΗΠΑ στη σχετική ψηφοφορία στο ΣΑ– συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, σε επαφές αμερικανών διπλωματών με ομολόγους τους από το Κατάρ, σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
 
Στο παρελθόν η Ουάσινγκτον χρησιμοποιούσε μόνιμα το δικαίωμα βέτο που έχει στο ΣΑ/ΟΗΕ για να εμποδίζει την επικύρωση αποφάσεων και ψηφισμάτων σε βάρος του Ισραήλ.
 
Η αποχή των ΗΠΑ –ή ακόμα και η κατ’ ιδίαν απειλή των ΗΠΑ ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας– θα σημειωθεί, εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί, εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ εδώ και δεκαετίες. Η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ξέσπασε κατά την επίσκεψη, νωρίτερα τον Μάρτιο, του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή–όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την ανέγερση τουλάχιστον 1.600 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
Η αναγγελία εκτροχίασε την προσπάθεια έναρξης έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων υπό αμερικανική διαμεσολάβηση· η κίνηση του Ισραήλ καταδικάστηκε από την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Έχουντ Μπαράκ δήλωσε νωρίτερα χθες Κυριακή σε δημοσιογράφους ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ισραηλινή κυβέρνηση και εκείνη των ΗΠΑ αποτελεί απλώς μια “διαφωνία μεταξύ φίλων”, αποκαλώντας τις ΗΠΑ “πυλώνα και ακρογωνιαίο λίθο” της ασφάλειας του Ισραήλ.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε