Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Στο… τραπέζι των 27 οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη – Επιστολή Ρομπάϊ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

ΦΩΤΟ REUTERS

Ώρα 21:00, βράδυ Πέμπτης: οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα παρακαθήσουν στο καθιερωμένο δείπνο εργασίας. Και θα συζητήσουν για την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη. Όλο το πρόγραμμα της κρίσιμης Συνόδου των Βρυξελλών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ απέστειλε σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες επιστολή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η κρίση στην ευρωζώνη και κυρίως το θέμα του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο δείπνο εργασίας των 27.

Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν στις 20.30 ώρα Ελλάδας με την καθιερωμένη συνάντηση των «27» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα αρχίσει στις 21.00 ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να εξεταστεί στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη. Στο δείπνο, αντικείμενο συζήτησης θα είναι επίσης οι έξι νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, οι τροποποιήσεις στο σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι βασικές αρχές λειτουργίας του μελλοντικού Μηχανισμού, καθώς και το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

Στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τις εξειδικευμένες, ανά κράτος μέλος, συστάσεις που απηύθυνε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως σημειώνει ο Χ. Ρομπάι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται ακόμη να επιβεβαιώσει τη συμφωνία για το διορισμό του Μάριο Ντράγκι, ως νέου προέδρου της ΕΚΤ.

Την Παρασκευή το πρωί, οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 11.00 ώρα Ελλάδας με βασικό θέμα συζήτησης τη μετανάστευση. Ειδικότερα, αναμένεται να υπογραμμιστεί η σημασία της ελεύθερης διακίνησης και η λειτουργία της Σύμβασης του Σέγκεν, η διαχείριση των συνόρων, η συνεργασία με τρίτες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το γεύμα εργασίας, που θα αρχίσει στις 14.00 ώρα Ελλάδας, οπότε προβλέπεται να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την πολιτική νοτιοανατολικής γειτονίας και την κατάσταση στη Λιβύη.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Επί αυτού του θέματος, πρόκειται να εκδοθεί σχετική δήλωση, τονίζει ο Χ. Ρομπάι.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόκειται, ως είθισται, να πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Παπανδρέου και το μαρτύριο της σταγόνας

”Καταρρέουν” 5 μύθοι για την ελληνική κρίση

Ούτε ο ΟΗΕ δε θέλει τα μέτρα στην Ελλάδα!

Για χρόνια μέσα στο … τούνελ η Ελλάδα

Από κόσκινο περνάει η τρόϊκα τα μέτρα Παπακωνσταντίνου – Οι διορθώσεις Βενιζέλου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε