Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο Χαλέπι ο Άσαντ – Δεκάδες νεκροί σε νέες μάχες

Στο Χαλέπι ο Άσαντ – Δεκάδες νεκροί σε νέες μάχες

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε την πόλη Χαλέπι για να δει από κοντά τις μάχες ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες και διέταξε να σταλούν στην πόλη 30.000 άνδρες ως ενισχύσεις, έγραψε σήμερα μια εφημερίδα στο Λίβανο.

Η εφημερίδα Αλ Ντιάρ, η οποία θεωρείται προσκείμενη στον Άσαντ, ανέφερε ότι ο Άσαντ μετέβη με ελικόπτερο τα ξημερώματα από το προεδρικό παλάτι στην Δαμασκό στο Χαλέπι.

Δεν διευκρίνισε πότε άρχισε η επίσκεψη, αλλά ανέφερε πως ο Άσαντ συνεχίζει να βρίσκεται στο Χαλέπι. Η επίσκεψη αποφασίστηκε, κατά τις πληροφορίες της αλ Ντιάρ, έπειτα από τις πληροφορίες ότι η κατάσταση στην πόλη, δεύτερη μεγαλύτερη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχει γίνει πολύ σοβαρή.

«Ο πρόεδρος Άσαντ διέταξε» δύο μονάδες, «που εκτιμάται ότι διαθέτουν 30.000 στρατιώτες και 2.000 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, να μετακινηθούν από τη Χάμα στο Χαλέπι και να επιτεθούν σε κατεχόμενα (από τρομοκράτες) εδάφη στην επαρχία Χαλέπι (ξεκινώντας) από τα τουρκικά σύνορα», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στο οποίο ένας εργαζόμενος στην αλ Ντιάρ είπε ότι η εφημερίδα έχει ανταποκριτή στην πόλη. Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ δεν έκαναν καμιά αναφορά σε επίσκεψη του Άσαντ.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση την περασμένη εβδομάδα, η οποία έως τον Ιούλιο παρέμενε υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Λένε ότι ελέγχουν την Παλιά Πόλη, αλλά δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις τους καθώς υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι συγκρούσεις και οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει εκεί έχουν καταστρέψει εν μέρει την ιστορική σκεπαστή αγορά, χαρακτηρισμένη τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 31.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, έχουν σκοτωθεί τους 18 μήνες που διαρκεί η σύγκρουση στη Συρία. «Τουλάχιστον 22.257 πολίτες, 7.578 στρατιώτες και 1.187 λιποτάκτες έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια βίας κατά την διάρκεια των 18 μηνών της σύγκρουσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Μόνο το Σεπτέμβριο σκοτώθηκαν 4.727 άνθρωποι, απολογισμός ακόμη βαρύτερος από αυτόν του Αυγούστου.

Ο απολογισμός, διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν, δεν περιλαμβάνει «τις εκατοντάδες πτώματα που ανακαλύπτονται σε όλη τη Συρία, ούτε τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί στα μπουντρούμια ούτε τους “Σαμπίχα” (σ.σ. παραστρατιωτικούς) που σκοτώνονται». Εκτίμησε ότι ο αληθινός απολογισμός ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού οι δύο πλευρές υποβαθμίζουν τους αριθμούς των απωλειών τους.

Μόνο σήμερα ως το μεσημέρι ο απολογισμός των νεκρών έφθανε ήδη τους 60 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους σε περιοχές έξω από την πρωτεύουσα, ανέφεραν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο. Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για τουλάχιστον 51 νεκρούς, περιλαμβανομένων 22 πολιτών, σε προσωρινό απολογισμό του.

Σύμφωνα με ακτιβιστές και αντάρτες, μαχητές έκαναν έφοδο σε ένα φυλάκιο του στρατού στην συνοικία Ντούμα στην Δαμασκό σκοτώνοντας έξι στρατιώτες. Ενώ «τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν στην Χαράστα», 10 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, «από βομβαρδισμούς και πυρά δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ μιλώντας στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι επέμεινε ότι πολλές αραβικές και δυτικές χώρες «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες (. . .) εναντίον της Συρίας και του λαού της», προσθέτοντας πως «η Συρία πληρώνει το τίμημα για τη στάση της και υπάρχουν πλευρές που δεν θέλουν η χώρα να μπει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Κατά τον ίδιο, η συριακή διπλωματία κατήγαγε μια μεγάλη επιτυχία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «ξεσκεπάζοντας το πόσο τεράστια είναι η συνωμοσία που εξυφαίνεται σε βάρος της Συρίας».

Διαβάστε

 

Ζωντανός Αμερικανός δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στη Συρία – Δείτε το video απόδειξη

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε