Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Στοιχεία-φωτιά για την βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο του Ιράκ

Ο βασικός νομικός σύμβουλος του Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας λίγο πριν την κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή για τον πόλεμο στο Ιρακ. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο βασικός νομικός σύμβουλος του Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας λίγο πριν την κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή για τον πόλεμο στο Ιρακ. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο βασικός νομικός σύμβουλος του Υπ. Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο υπουργός, Τζακ Στρο γνώριζε ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος.

“Άδειασε” τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υπουργό Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Τζακ Στρο ο βασικός νομικός σύμβουλος του για τον πόλεμο στο Ιράκ, Μάικλ Γούντ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που εξετάζει την νομιμότητα της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο Γουντ αποκάλυψε στην επιτροπή ότι το πρώην “αφεντικό” του είχε απορρίψει την συμβουλή του να μην υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ .

Στη συνέχεια είπε ότι ο Στρο είχε διαβεβαιώσει τον Αμερικανό ομόλογο του έναν χρόνο πριν την εισβολή στο Ιράκ ότι ήταν “πλήρως άνετος” με τον πόλεμο και ήρθε σε αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Τζακ Στρο είχε πει στην κατάθεση του στην επιτροπή ότι είχε υποστηρίξει απρόθυμα τον πόλεμο και σκεφτόταν σοβαρά να παραιτηθεί, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος ήταν εξ ολοκλήρου νόμιμος.

Ωστόσο, ο πρώην συνεργάτης του δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις αποκαλύψεις και είπε ότι ο Στρο συνήθιζε να παρανομεί αλλά κανείς δεν τον είχε πιάσει. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε στην επιτροπή ότι ο Στρο του έλεγε συχνά πως αγνοούσε τις νομικές συμβουλές και πάντα γλίτωνε την τιμωρία.

Οι καταθέσεις στην επιτροπή συνεχίζονται από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ,  ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της επιτροπής στο τέλος του μήνα. 

Πρώην Βρετανός υπουργός “καίει” τον Τ. Μπλερ
Βρετανική υπόσχεση για τον πόλεμο στο Ιράκ 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε