Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Στους 81 επισήμως οι νεκροί στο Κιργιστάν

Στους 81 επισήμως οι νεκροί στο Κιργιστάν

Τους 81 έφτασαν οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις της Τετάρτης στο Κιργιστάν. Πάνω απο 1.600 οι τραυματίες.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε πως δεν είχε συνομιλίες με τον ανατραπέντα πρόεδρο και πως θα καταφύγει στη βία αν εκείνος προσπαθήσει να την υπονομεύσει. Ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που έχει καταφύγει στην γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας, ζήτησε να διαπραγματευτεί με την προσωρινή κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, τόνισε ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ, στέλεχος της αντιπολίτευσης που έχει αναλάβει το έργο της αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσε το Σάββατο πως η προσωρινή κυβέρνηση είχε συνομιλίες με τον Μπακίγεφ για τον τερματισμό της κρίσης. 

Ο ίδιος ο ανατραπείς πρόεδρος δήλώσε στο ρωσικό Newsweek ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αλλά πρέπει να συζητήσει το μέλλον του με τους αντιπάλους του.

“Αν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση θα χρησιμοποιήσουμε βία για να τον σταματήσουμε. Αν παραμείνει ήσυχος δεν θα το κάνουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Τεκεμπάγεφ.

Αν και η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στο Κιργιστάν, η προσωρινή κυβέρνηση κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μπακίγεφ ότι προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τη βία στη χώρα αυτή των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο των οποίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στο Κιργιστάν έφτασε τους 81 νεκρούς και τους 1.651 τραυματίες, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν αυτό προσπάθησε να καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Οι βιαιότητες εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη αναγκάζοντας τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ να την εγκαταλείψει και να καταφύγει στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ στο νότιο Κιργιστάν.

Η αντιπολίτευση σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση και η επικεφαλής της Ρόζα Οτουνμπάγεβα κάλεσε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπακίγιεφ να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, κάτι που εκείνος αρνήθηκε. Η αντιπολίτευση επιμένει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε λαϊκή συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Ντζαλαλαμπάντ εξαιτίας του εθνικού πένθους για τα θύματα των συγκρούσεων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Η εκλογή κυβερνήτη στην περιοχή Ντζαλαλαμπάντ από το κουρουλτάι (την παραδοσιακή λαϊκή συνέλευση) αναβλήθηκε λόγω του πένθους σε όλη τη χώρα”, δήλωσε σε περίπου 300 ανθρώπους ο επικεφαλής του συμβουλίου των γερόντων της περιοχής Αντιτς Κοτσκόροφ. Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας κήρυξε διήμερο πένθος χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο στη μνήμη των 79 θυμάτων των αιματηρών συγκρούσεων. 

7.000 άνθρωποι στις κηδείες των θυμάτων

Περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο Ατα Μπεϊίτ στα βουνά του Κιργιστάν για τις κηδείες 16 θυμάτων των αιματηρών συγκρούσεων της Τετάρτης.

.Οι σοροί ήταν τυλιγμένες με την σημαία του Κιργιστάν και είχαν εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα πριν την ταφή στο νεκροταφείο αυτό που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ. Μέλη της προσωρινής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης έφτασαν στο νεκροταφείο και έγιναν δεκτοί με παραδοσιακά τραγούδια και προσευχές.

“Το προηγούμενο καθεστώς ήταν ο εχθρός του λαού γιατί είχε στραφεί εναντίον των πατριωτών, των καλύτερων γιων του έθνους και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε ένα δίκαιο καθεστώς στο Κιργιστάν”, δήλωσε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

“Θα χτίσουμε μια πραγματική δημοκρατία, αλλιώς οι ψυχές των νεκρών δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ”, τόνισε ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ, που έχει αναλάβει τις εργασίες για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε