Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στους δρόμους οι Μεξικανοί για την πάταξη των καρτέλ

Διαδηλώτες έγραψανα ακόμη και στους δρόμους συνθήματα. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλώτες έγραψανα ακόμη και στους δρόμους συνθήματα. ΦΩΤΟ REUTERS
Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες εναντίον της πολιτικής του προέδρου Φελίπε Καλδερόν για την “πάταξη” των καρτέλ των ναρκωτικών με την εμπλοκή του στρατού

 

στη Σιουδάδ Χουάρες, τρεις ημέρες μετά την δολοφονία δύο Αμερικανών κι ενός Μεξικανού που συνδέονταν με το προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη.
 
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως “κυβερνητικοί δολοφόνοι”, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Χουάρες ενώ ο Καλδερόν μετέβη στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό, Κάρλος Πασκουάλ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Μεξικανούς πολίτες αλλά και την Ουάσινγκτον.
 
“Ο Καλδερόν δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει. Ζει σε άλλο πλανήτη”, δήλωσε η Σουζάνα Μολίνα, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή διαδήλωση έξω από το –περικυκλωμένο από αστυνομικούς και στρατιώτες– ξενοδοχείο όπου ο πρόεδρος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους.
 
Ο συντηρητικός Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δε θα αναστείλει την δράση του στρατού για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και επιχείρησε να αποποιηθεί μέρους της ευθύνης για το όλο και πιο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του με τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, καλώντας την Ουάσινγκτον να μειώσει τη ζήτηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
 
“Είναι κρίσιμο η μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος να γίνει με κοινή ευθύνη των δύο χωρών”, είπε.
 
Οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον Καλδερόν υποστήριξαν ότι οι δολοφονίες έχουν μειωθεί κατά 40% από τον Οκτώβριο. Ο πρόεδρος είπε ότι η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το κύμα βίας είναι εσφαλμένη.
Τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την μείωση των δολοφονιών στη Χουάρες αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη δυσπιστία από τους κατοίκους της πόλης, όπου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί –τουλάχιστον– 4.600 βίαιοι θάνατοι.
 
“Η κατάσταση πολύ απέχει από το να βελτιώνεται, επιδεινώθηκε σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδες. . . τόσο που εκείνοι εξ ημών που συμμετέχουν στα κοινά φοβούνται”, σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ούγο Αλμάδα, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνάντηση με τον πρόεδρο.
 
Παρά την ανάπτυξη 50.000 και πλέον στρατιωτικών και ομοσπονδιακών αστυνομικών σε όλη την μεξικανική επικράτεια, το κύμα βίας από μέρους εκτελεστών των καρτέλ κλιμακώθηκε–οι δολοφονίες των τριών τελευταίων ετών ξεπερνούν τις 16.000.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε