Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στους δρόμους οι Πολωνοί κατά των μέτρων λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας κατά της λιτότητας την ώρα που ολοκληρωνόταν η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (CES), που διοργάνωσε τη διαδήλωση, ανέμενε να συμμετάσχουν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, όμως σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 20.000.

Η πλειονότητα των διαδηλωτών ήταν Πολωνοί, όμως υπήρχαν και Γερμανοί, Ούγγροι και Λιθουανοί.

“Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι οι μειώσεις μισθών και η λιτότητα που επιβάλλεται σχεδόν παντού και κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (από την κρίση χρέους) δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και δεν θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπερναντέτ Σεγκόλ γενική γραμματέας του CES.

“Είναι ξεκάθαρη η επιρροή (που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών) και το γεγονός ότι οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους εργαζόμενους”, εκτίμησε η Σεγκόλ που ζήτησε να δημιουργηθούν ευρωομόλογα, να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, “να πάψουν να υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, να εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή και να επιβληθεί δίκαιη φορολόγηση”.

“Υπάρχουν πολύ λίγες δουλειές, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, η κοινωνική πρόνοια έχει συρρικνωθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και οι πολιτικοί μας υπεύθυνοι πρέπει να κάνουν κάτι”, δήλωσε από τη μεριά του ο Σεμπάστιαν Οσταζέφκσι, ένας διαδηλωτής 19 ετών του πολωνικού συνδικάτου “Αλληλεγγύη”.

Διαβάστε
Βενιζέλος: “Νέα μέτρα αν δεν πειστεί η τρόικα” – Επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στο χαράτσι!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε