Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Σχεδιασμένη πρόκληση η νηοπομπή για τη Γάζα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Το Ισραήλ εξάντλησε τις επιλογές του πριν επιτεθεί στο «Στόλο της Ελευθερίας» υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ.

Ο Ισραηλινός υπουργός κατέθεσε στην επιτροπή που έχει συσταθεί για να ρίξει φως στα γεγονότα της 31ης Μαΐου με την επίθεση των ισραηλινών κομάντο στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Υποστήριξε ότι ο «Στόλος της Ελευθερίας» ήταν μια σχεδιασμένη πρόκληση.

«Η αποστολή της νηοπομπής στις 31 Μαΐου ήταν μια σχεδιασμένη πρόκληση«, τόνισε ο Μπαράκ υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ λυπάται για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν βαρύτερος «εάν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπουργών συζητήθηκαν διάφορες επιλογές. Ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο οι ακτιβιστές να προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους ισραηλινούς ενόπλους να κατέβουν από τα ελικόπτερα στη γέφυρα και ότι οι ισραηλινοί ένοπλοι θ’ αναγκάζονταν ν’ ανοίξουν πυρ», είπε και υποστήριξε πως η απόφαση να αναχαιτιστεί ο στολίσκος ελήφθη αφού οι διπλωματικές προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς και αφού ζυγίστηκαν όλες οι πιθανότητες και οι διαφορετικοί κίνδυνοι.

Ο Μπαράκ δικαιολόγησε εξάλλου το ναυτικό αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας πως είναι απολύτως σημαντικός για να μη μετατραπεί η Γάζα σε τεράστια αποθήκη όπλων.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου κάλεσε το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες του, αντιδρώντας στις ουσιαστικά στην κατάθεση Νετανιάχου ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας.

«Η κατάσταση είναι απολύτως ξεκάθαρη: το Ισραήλ σκότωσε αμάχους στα διεθνή ύδατα. Το Ισραήλ πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Νταβούτογλου. «Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει την ευθύνη σε μια άλλη πλευρά για τη δολοφονία αμάχων σε διεθνή ύδατα», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός, η χώρα του οποίου έχει επισημάνει ότι δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ισραηλινής έρευνας, αλλά τη διεθνή έρευνα που έχει διατάξει ο ΟΗΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε