Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Σχεδίαζαν τη δολοφονία Ουρίμπε με τη βοήθεια της Βενεζουέλας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η ΕΤΑ και οι αντάρτες της Κολομβίας (FARC) –με τη βοήθεια και της Βενεζουέλας – σχεδίαζαν τη δολοφονία του προέδρου της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες…

… σε έξι μέλη της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης και επτά των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας για την εξύφανση συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία προσωπικοτήτων της Κολομβίας στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων και ο Ουρίμπε. 

Σύμφωνα με τον Ισπανό ανακριτή Ελόι Βελάσκο, που δημοσιοποίησε το κατηγορητήριο, υπάρχουν στοιχεία ότι η Βενεζουέλα συνεργάστηκε με τις δύο ένοπλες οργανώσεις στο συνωμοτικό αυτό σχέδιο, στο στόχαστρο του οποίου υπήρξαν ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Αντρές Παστράνα, η πρέσβης της χώρας στην Ισπανία από το 2002 ως το 2008 Νοέμι Σανίν, ο νυν αντιπρόεδρος Φρανσίσκο Σάντος, ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά Αντάνας Μόκους και πιο πρόσφατα ο νυν πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε. 

Σε λεπτομερή έκθεση του δικαστηρίου αναφέρεται πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διευκόλυνε τις επαφές μεταξύ παράνομων ένοπλων οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτών των διευκολύνσεων οι αντάρτες του FARC είχαν ζητήσει επιμελητειακή βοήθεια σε περίπτωση που επιχειρούσαν να δολοφονήσουν Κολομβιανούς αξιωματούχους που επισκέπτονταν την Ισπανία. 

Το 2007, αντάρτες της ΕΤΑ εξασφάλισαν συνοδεία του στρατού της Βενεζουέλας για να μεταβούν σε μία περιοχή στη ζούγκλα, όπου έκαναν εκπαίδευση για τη χρήση εκρηκτικών μαζί με αντάρτες του FARC, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας. 

Οι εξελίξεις έφεραν την αντίδραση της Ισπανίας, που ζήτησε εξηγήσεις από τη Βενεζουέλα για τη «συνεργασία» που φέρεται ότι είχε με την ΕΤΑ και τη FARC. 

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έχει ολοκληρώσει τις κατάλληλες ενέργειες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας προκειμένου να δώσει μία εξήγηση για τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. 

«Είμαστε σε αναμονή για αυτή την εξήγηση από την πλευρά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και σύμφωνα με την εξήγηση αυτή, η ισπανική κυβέρνηση θα δράσει», πρόσθεσε κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε