Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σχέδιο Ομπάμα κατά της ανεργίας

ΦΩΤΟ REUTERS

Στις 5 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος το σχέδιό του για τη μείωση του ελλείμματος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο Ομπάμα θα υπερβαίνει τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος που θέτει η νέα “υπερεπιτροπή” του Κογκρέσου, όμως ενδέχεται να συναντήσει την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να το στηρίξουν, 14 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ομπάμα θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία του αυτή σε ομιλία που θα κάνει λίγο μετά την αργία της Ημέρας Εργασίας, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το πρακτορείο Associated Press ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το νέο αυτό σχέδιο. Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ορισμένες λεπτομέρειές του αποκαλύφθηκαν σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της περιοδείας στις μεσοδυτικές πολιτείες του Αμερικανού προέδρου ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, και ιδίως αυτούς του κινήματος “Tea Party”, κατηγορώντας τους ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.

Επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια δέσμευση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία, θα ξεπερνά δηλαδή το ποσό των περικοπών που καλείται να κάνει στον προϋπολογισμό η διακομματική επιτροπή η οποία συστάθηκε στις 2 Αυγούστου με σκοπό να δώσει μια λύση στην κρίση χρέους των ΗΠΑ.

Το σχέδιο Ομπάμα θα στηρίζεται σε μια “ισορροπημένη” προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Μέσω αυτών των “ισορροπημένων” μέτρων ο Ομπάμα σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους των εύπορων Αμερικανών, μολονότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια πιθανότητα υποστηρίζοντας ότι έτσι βλάπτεται η ανάπτυξη.

Κατά την περιοδεία του στη Μινεσότα, την Αϊόβα και το Ιλινόι, ο Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την έκκλησή του να μειωθούν οι φόροι της μεσαίας τάξης, να υιοθετηθούν νέα μέτρα ώστε να βρουν δουλειές οι βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν και να ξαναρχίσουν τα έργα υποδομής για να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα των οικοδομών που έμειναν άνεργοι μετά την κρίση του κατασκευαστικού τομέα.

Ταυτόχρονα, σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους. “Το μοναδικό ερώτημα που τίθεται είναι να μάθουμε αν, ως έθνος, θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και για να ξαναβάλουμε τους ανθρώπους σε δουλειές από τώρα. το μοναδικό πράγμα που μας εμποδίζει να υιοθετήσουμε (μέτρα για την ανάκαμψη) είναι η άρνηση ορισμένων στο Κογκρέσο να θέσουν τη χώρα πάνω από το κόμμα τους. Και αυτό πρέπει να σταματήσει. Η οικονομία μας δεν το αντέχει”, τόνισε ο Ομπάμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε