Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

«Συγγνώμη, ξεμείναμε! Θα πληρωθείτε ξανά το Σεπτέμβριο»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θα μπορούσε να είναι μήνυμα στον τηλεφωνητή της περιφέρειας της Καταλωνίας. Για να μαθαίνουν οι εργαζόμενοι πότε ΔΕΝ θα πληρωθούν…

Τα οικονομικά της Ισπανίας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να αποφύγει τη μέγκενη του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά τα κουκιά, δε βγαίνουν. Οι περιφέρειες βουλιάζουν, τα ταμεία είναι μείον και η Καταλώνια είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Γιατί; Γιατί κήρυξε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών. Ανακοίνωσε ότι δεν έχει 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση νοσοκομείων, κέντρων ευγηρίας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών τον Ιούλιο.

Η καταλανική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, ανακοίνωσε σήμερα ότι για “λόγους ρευστότητας” δεν πρόκειται να καταβάλει τον Ιούλιο τις συνεισφορές της σε δημόσιους οργανισμούς όπως γηροκομεία, νοσοκομεία κ.ά., ενώ ένας εκπρόσωπός της εκτίμησε ότι η κατάσταση “θα αρχίσει να επανέρχεται στο φυσιολογικό από τον Σεπτέμβριο”.

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε το μέγεθος του “προβλήματος ρευστότητας” αυτού, που σύμφωνα με την El País αφορά 400 εκατ. ευρώ που θα περικοπούν και από άλλες υπηρεσίες όπως κέντρα βοήθειας για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των ενώσεων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, περίπου 100.000 εργαζόμενοι ενδέχεται να στερηθούν τον μισθό τους τον Ιούλιο. Η συνομοσπονδία αντέδρασε κάνοντας λόγο για “συναγερμό”, ειδικά στον τομέα της υγείας, που ήδη πλήττεται με σφοδρότητα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό που εφαρμόζει η περιφερειακή κυβέρνηση από την περασμένη χρονιά.

Η Καταλονία είναι από τις πλουσιότερες περιφέρειες (ή “αυτονομίες”) της Ισπανίας και εισφέρει περίπου το εν τέταρτον του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου El Confidencial, η Καταλονία βρίσκεται αντιμέτωπη με την “ωρίμανση” –την λήξη της προθεσμίας αποπληρωμής– χρέους συνολικού ύψους 13,47 δισ. ευρώ το 2012 ενώ έχει επισωρεύσει χρέος 48 δισ. ευρω.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και θα ζητήσει δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς τα κόστη δανεισμού της παραμένουν σε επίπεδα τα οποία χαρακτηρίζονται μη βιώσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνουν… φτερά και στην Ισπανία οι καταθέσεις

Δε βγαίνει από την ύφεση η Ισπανία

Ο Μόντι πάει Μαδρίτη

Σοϊμπλε: Δεν μπαίνει στον μηχανισμό η Ισπανία

Κόλαφος το ΔΝΤ για την Ισπανία: “Μπορεί να αποκλειστεί από τις αγορές”

Reuters: Η Μαδρίτη θα ζητήσει 300 δισ. ευρώ δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε