Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συγκαλείται το Συμβούλιο του Κράτους για τη διάλυση της Βουλής στην Πορτογαλία – Μάιο ή Ιούνιο οι εκλογές

Η διάλυση της Βουλής και η κήρυξη των πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση Σόκρατες είναι μόνο θέμα ημερών για την Πορτογαλία.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, συγκάλεσε για την Πέμπτη το Συμβούλιο του Κράτους, η σύγκληση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το Σύνταγμα της Πορτογαλίας επιτάσσει πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου να συγκαλείται το συγκεκριμένο γνωμοδοτικό θεσμικό. Η σύγκλησή του θα γίνει την Πέμπτη 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από την προεδρία.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες έπεσε την περασμένη την Τετάρτη, όταν το Κοινοβούλιο δεν υπερψήφισε τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, με τις οποίες ο Πορτογάλος απερχόμενος πρωθυπουργός ήθελε να καθησυχάσει τις χρηματαγορές ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω και η χώρα του θα αποφύγει τον εξωτερικό δανεισμό.

Η παραίτηση Σόκρατες δεν έχει προς το παρόν γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, που ανήκει στον πολιτικό χώρο της δεξιάς. Τη Δεύτερα, Καβάκο Σίλβα δέχθηκε τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Χάιμε Γκάμα.

Μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου του Κράτους εναπόκειται -πάντοτε κατά το Σύνταγμα- στο προνόμιο που έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να διαλύσει, ή όχι, το πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αναφέρεται στον πορτογαλικό έντυπο Τύπο, είναι η 29η Μαΐου και η 5η Ιουνίου.

Το Σύνταγμα επιτάσσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών την 55η ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει το κοινοβούλιο.

Τα σπρεντ των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στο μεταξύ έχουν πλέον εκτοξευθεί στο 7,8%, ενώ των πενταετών στο 8,5%.

Πιθανολογείται στις χρηματαγορές ότι η Πορτογαλία θα “ακολουθήσει” την Ελλάδα και την Ιρλανδία στον εξωτερικό δανεισμό από ΔΝΤ και ΕΕ.

Ο Σόκρατες εξελέγη το Σαββατοκύριακο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος και θα ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματός του σε αυτές τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις δημοσκοπήσεις, όμως, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (κεντροδεξιά) προηγείται σαφώς των Σοσιαλιστών. Οι ηγεσίες αμφοτέρων των κομμάτων έχουν ήδη δεσμευθεί να υιοθετήσουν μετεκλογικά μέτρα περαιτέρω μείωσης του πορτογαλικού δημοσίου ελλείμματος, που σήμερα φθάνει σχεδόν το 5% του πορτογαλικού ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Η Πορτογαλία οδηγείται σε… Μνημόνιο – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας – Αρνητική η εξέλιξη και για την Ελλάδα 

Μέρες Ελλάδας ζεί η Πορτογαλία – ‘Ενα βήμα πριν την “σφιχτή” αγκαλιά της Τρόϊκας – Αγωνία στην Αθήνα 

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας

Μέρκελ προς Πορτογαλία: «Πείτε μας τι μέτρα θα πάρετε» – Σόκρατες: «Δε θέλω η χώρα μου να περάσει τα ίδια με την Ελλάδα» 

Αδιέξοδο στην Πορτογαλία – Δεν σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού 

Προχθές παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, σήμερα επενεξελέγη πρόεδρος του κόμματός του

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε