Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σύγκληση των G7 και των G20 για την Ιαπωνία ζητά η Γαλλία – «Έχουν χάσει τον έλεγχο»

ΦΩΤΟ REUTERS

«Η Ιαπωνία έχει χάσει τον έλεγχο στη Φουκουσίμα» εκτιμά η Γαλλία και καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Τόκιο. Το υπουργικό συμβούλιο ζητά να συγκληθούν η G7 και η G20 για να συζητήσουν την κρίση στην Ιαπωνία.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία και το πως μπορεί να αντιδράσει το Παρίσι στην κρίση που δημιουργείται σε οικονομικό επίπεδο εξέτασε το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας υπό τον Νικόλα Σαρκοζί.

Η Γαλλία ζήτησε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των μελών της G7, των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, για να δώσουν απάντηση στην κρίση στην Ιαπωνία, ενδεχομένως και αγοράζοντας ιαπωνικό χρέος, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι ο λόγος της συνάντησης για την Ιαπωνία είναι «να δούμε πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε στα θέματα του χρέους τους και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο στο σεισμό της περασμένης Παρασκευής».

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε εξάλλου ότι θα συγκαλέσει ειδική συνάντηση των υπουργών της G20, των περισσότερο ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, για να συζητήσουν τις επιλογές στον ενεργειακό τομέα μετά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

«Η Γαλλία θα πάρει την πρωτοβουλία για να συνεδριάσουν μαζί τις ερχόμενες εβδομάδες υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών για να συζητήσουν τις μεγάλες ενεργειακές επιλογές για τον κόσμο του αύριο», δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε δια του υπουργού Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν, πως η Ιαπωνία χάνει το έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη νότια Ιαπωνία.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον εθνικό αερομεταφορέα Air France να αυξήσει τη χωρητικότητα των πτήσεών της ανάμεσα στο Τόκιο και το Παρίσι ώστε να εξυπηρετήσει όσους Γάλλους πολίτες θέλουν να φύγουν από την ιαπωνική πρωτεύουσα.

«Ας μην μασάμε τα λόγια μας. Είναι φανερό πως έχουν χάσει τον ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης. Αυτή είναι η ανάλυσή μας, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτό που λένε εκείνοι», δήλωσε ο Μπεσόν στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.

«Συνιστούμε σε όλους τους Γάλλους πολίτες, που δεν έχουν σοβαρό λόγο να μείνουν στο Τόκιο, είτε να αναχωρήσουν με αεροπλάνο είτε, αν επιμένουν οπωσδήποτε να μείνουν, να κατευθύνουν προς νότο», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει επίσημη εντολή απομάκρυνσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε