Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συγκλονιστικά βίντεο από την εν ψυχρώ σφαγή στη Συρία – Ξεπερνούν τους 400 οι νεκροί

ΦΩΤΟ REUTERS

Ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν στο ψαχνό. Άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια.

Πρόκειται για μια ερασιτεχνική λήψη. Διαρκεί 1:36. Αλλά μοιάζει με αιωνιότητα εξαιτίας της ωμότητας και της βιαιότητας. Καταιγισμός πυρών και άνθρωποι να κείτονται μες το αίμα. Ακόμη κι εκείνος που βιντεοσκοπεί το μακελειό, φαίνεται πως έχει χτυπηθεί.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι «ωμό», είναι συγκλονιστικό, είναι βίαιο. Είναι όμως και ντοκουμέντο για το τι συμβαίνει στη Συρία. Τραβήχτηκε την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Ιζράα.

Δεν είναι αυτό όμως το μοναδικό συγκλονιστικό βίντεο που αφήνει άφωνο όποιον το βλέπει. Υπάρχει ακόμη ένα που δείχνει πως μια κηδεία μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος και επίθεση των ελεύθερων σκοπευτών. Ο κόσμος απλά φωνάζει συνθήματα με απόλυτη τάξη και ηρεμία, μεταφέροντας τους νεκρούς του. Δεν υπάρχει ούτε υποψία για οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια. Και ξαφνικά ελέυθεροι σκοπευτές αρχίζουν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους! Δείτε το βίντεο στο OnAlert.gr.

Κάνεις δεν ξέρει πόσοι από αυτούς που φαίνεται ότι έχουν τραυματιστεί κατάφεραν να επιζήσουν.
Ίσως να είναι μεταξύ των 400 πολιτών που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούν με κάθε (βίαιο) τρόπο να καταστείλουν την εξέγερση κατά του Μπάσαρ αλ Άσαντ. Τον απολογισμό αυτό ανακοίνωσε συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah.

Στο μεταξύ, συριακές δυνάμεις ασφαλείας με μαύρες στολές και οπλισμένες με ΑΚ-47 αναπτύχθηκαν στους λόφους που βρίσκονται γύρω από τη Μπανιάς, προετοιμαζόμενες για μια πιθανή επίθεση στην παραλιακή πόλη για την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης. «Τα αιτήματά μας είναι ειρηνικά. Αν μας σκοτώσουν, οι ψυχές μας θα αναστηθούν από τους τάφους μας και θα ζητούν ελευθερία» δήλωσε ένας ιεροκήρυκας μιλώντας σε 2.000 έως 3.000 διαδηλωτές, υπό το… βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας.

Εκτός από το να πυροβολεί, το καθεστώς της Συρίας φυλακίζει τους αντιπολιτευόμενους. Ένας από αυτούς, ο Μάχουντ Ίσα, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Χομς και οδηγήθηκε ενώπιον στρατοδικείου με την κατηγορία της κατοχής δορυφορικού τηλεφώνου.

Οι συριακές αρχές συνέλαβαν και τον εξέχοντα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διανοούμενο Κάσεμ Αζάουϊ στη γενέτειρά του την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή στην πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 40 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης την αυγή και τη Δευτέρα στη Τζάμπλα, στη βορειοδυτική Συρία και κοντά στη Δαμασκό, στη Νταράγια, τη Ντούμα και τη Σαάμπα.

Την ίδια στιγμή 11 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι στη Μπανιάς, την Ίντλεμπ και στη Ράκα.

Ετοιμάζει κυρώσεις και τη Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία, όπως και για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ανακοίνωσε η Κάθριν Ρέι, μιλώντας εκ μέρους της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως εξετάζει επιπρόσθετες «στοχευμένες κυρώσεις» κατά της Δαμασκού.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τον κάλεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Συρία.

Στο Βερολίνο, ο Σύρος πρεσβευτής εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η διαμαρτυρία των γερμανικών αρχών για τη στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.

Παράλληλα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω της βίας. Το υπουργείο συνέστησε εξάλλου στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν ιδιαιτέρως οποιαδήποτε παραμονή τους στις πόλεις και τις γύρω περιοχές της Ντεράα, της Χομς, της Λαττάκειας και της Μπανιάς.

Η Δανία και η Φινλανδία ενίσχυσαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες που είχαν εκδώσει προηγουμένως και κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στη χώρα. Νορβηγία και Σουηδία έχουν κι αυτές εκδώσει παρόμοιες οδηγίες τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής συστήσει στους πολίτες τους την αποφυγή οποιουδήποτε ταξιδιού στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πυροβολούν στο ψαχνό ακόμα και πολίτες που βγαίνουν από το σπίτι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε