Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Συγκρούσεις στο Κίεβο διαδηλωτών και αστυνομίας – Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

REUTERS
REUTERS

Συγκρούσεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία με αφορμή τον αμφιλεγόμενο νόμο για την γλώσσα. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα με αντίστοιχο αριθμό αστυνομικών στο κέντρο του Κιέβου, μια ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο με το οποίο η ρωσική αναβαθμίζεται σε επίσημη γλώσσα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το κτίριο όπου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη Τύπου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο στο νόμο.

Ο Γιανουκόβιτς ματαίωσε την τελευταία στιγμή τη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα αναφερόταν στην διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2012 από την Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν–ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του–και με ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων.

   Ο Λίτβιν υπέβαλε την παραίτησή του όταν οι βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών, που διαθέτει τις περισσότερες έδρες, προώθησαν μια μέρα πριν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για την γλώσσα.

   Ο νόμος, ο οποίος πρέπει προηγουμένως να υπογραφεί από τον Λίτβιν και τον Γιανουκόβιτς, θα αναβαθμίσει το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και θα την κάνει επίσημη γλώσσα, μαζί με την ουκρανική.

   Η απόφαση του Λίτβιν ακολουθεί τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης– η οποία θεωρεί το νομοσχέδιο πιθανή απειλή προς την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα στο Κίεβο, έξω από το κτίριο όπου σήμερα επρόκειτο να μιλήσει ο Γιανουκόβιτς.

   Χθες η βουλή ενέκρινε το προσχέδιο νόμου για την γλώσσα κατά την δεύτερη και τελική ψηφοφορία, λίγα μόλις λεπτά μετά την πρόταση που κατέθεσε ένας από τους βουλευτές του κόμματος που πρόσκειται στον πρόεδρο, δίνοντας έτσι λίγο μόνο χρόνο στους αντιπάλους του να ψηφίσουν και προκαλώντας ένταση τόσο μέσα όσο και έξω από το κοινοβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

   Η ιστοσελίδα του κοινοβουλίου αναφέρει ότι η Μικόλα Τομένκο, αντιπρόεδρος της Βουλής, επίσης παραιτήθηκε. Η Τομένκο ανήκει στο συνασπισμό της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, (BYuT).

   Στην Ουκρανία πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι κάτοικοι του ανατολικού βιομηχανικού τμήματος της χώρας, οι οποίοι έχουν για μητρική τους γλώσσα την ρωσική.

   Αν επικυρωθεί ο σχετικός νόμος, θα αναγνωριστεί η ρωσική ως μια “τοπική” γλώσσα στις κυρίως ρωσόφωνες περιοχές και θα επιτραπεί έτσι η χρήση της στον δημόσιο τομέα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε