Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συγκρούσεις στο Σουδάν

Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του νότιου Σουδάν συγκρούστηκαν στο Χαρτούμ με μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και με υποστηρικτές της ενότητας της χώρας με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα για την απόσχιση του Νότου.

Μία ομάδα περίπου 40 Νοτίων, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, εμφανίστηκαν σε συγκέντρωση υπέρ του προέδρου του Σουδάν, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι και η οποία ήταν προγραμματισμένη να συμπέσει με την επίσκεψη απεσταλμένων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα.

Οι ειδικές δυνάμεις επενέβησαν όταν οι υποστηρικτές της ενότητας πλησίασαν τους Νότιους στο κέντρο του Χαρτούμ, τους φώναξαν να φύγουν και τους έσπρωξαν για να περάσουν, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών στην Ουάσινγκτον, Σούζαν Ράις, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν, σε διαφορετικό σημείο του κέντρου του Χαρτούμ την ώρα που πραγματοποιείτο η διαδήλωση.

Οι κάτοικοι του πετρελαιοπαραγωγικού νότιου Σουδάν πρόκειται να ψηφίσουν σε τρεις μήνες σε δημοψήφισμα για το αν θέλουν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους ή να παραμείνουν ενωμένοι με τον Βορρά, με τον οποίο βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε εμφύλιο πόλεμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε