Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σύγκρουση κορυφής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

– Ξεθωριάζει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης
– Πως τα greek statistics ”ναρκοθέτησαν” τη σύνοδο κορυφής
– Ο Γαλλογερμανικός ”άξονας” απειλεί κράτη με στέρηση ψήφου
– Σε λίγες ώρες αρχίζει η σύνοδος-Συνεχής ενημέρωση

Πολιτικός ”σεισμός” δονεί την Ευρώπη και είναι τέτοια η ένταση του,που θα δούμε το Βατερλό να μετατοπίζεται στις Βρυξέλλες, τόπο διεξαγωγής της συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Για να το κάνουμε ”φραγκοδίφραγκα’, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη διεξάγεται ένα γιγαντιαίο μπραντ ντε φερ.
 

Από τη μία πλευρά είναι οι Γερμανοί, που έχοντας δέσει στο ”άρμα” τους και τους Γάλλους, επιθυμούν – απαιτούν την εδώ και τώρα αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβώνας και από την άλλη πλευρά είναι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που η λέξη αναθεώρηση τους προκαλεί ανατριχίλα.
 
Το ”ζουμί” της υπόθεσης είναι ότι η Γερμανία, μέσω της κας Μέρκελ, οραματίζεται μια Ευρώπη (κλειστό club) με όχι απλά αυστηρή αλλά σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που θα αποκλείει περιπέτειες τύπου greek statistics.
 
Διότι στο χορό του Ζαλόγγου, δηλαδή των χρεών και ελλειμμάτων, δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
 
Άρα, λέει απλοϊκά η κυρία Μέρκελ, γιατί να πληρώνει ο Γερμανός, άντε και ο Γάλλος τα χρέη όλων των υπολοίπων;
Και το προεκτείνει λοιπόν ωμά, είτε κύριοι του ευρωπαικού νότου θα φροντίζετε τα χρέη σας, είτε θα χάσετε το δικαίωμα ψήφου,κάτι που απαιτεί όμως την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβώνας.
 
Απόδειξη τρανή της πόλωσης είναι το μπαράζ δηλώσεων των 2 πλευρών που διεξάγεται σε ρυθμό ping pong.
Αμέσως μετά τις κοινές ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί περί στέρησης ψήφου, βγήκε στο ”κλαρί” η Βίβιαν Ρέντινγκ, Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, και χαρακτήρισε Γερμανία και Γαλλία ως εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες με νέες συνθήκες!
 
Δεν πρόλαβε να βάλει τελεία η επίτροπος και την ”άδειασε” ο εκπρόσωπος τύπου της επιτροπής λέγοντας πως η κυρία Ρέντινγκ εκφράζει δικές της και μόνο δικές της απόψεις.
 
Το ριμπάουντ πήρε αμέσως ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε ταχύτατα:«Για να το πω ξεκάθαρα: η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για δημοσιονομικούς παραβάτες δεν είναι εφικτή και απορρίπτω κάθε σχετική τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ».
 
Γρήγορα, σαν πολυβόλο, του απάντησε ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ: “Υπάρχει ανάγκη για ένα μεγαλύτερο σεβασμό προς τους κανόνες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υιοθετηθούν προοδευτικά αυτόματες κυρώσεις όταν παρατηρείται παραβίαση των κανόνων”.
 
Η Άγγελα Μέρκελ, παρατηρώντας αυτόν τον κακό χαμό των δηλώσεων που η ίδια προκάλεσε, μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες, υποδαύλισε τη φωτιά με την εξής κουβέντα, γεμάτη υπονοούμενα: ”Είναι αλήθεια,μια γαλλο-γερμανική συμφωνία δεν είναι το παν στην Ευρώπη. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε