Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Συλλυπητήρια Ομπάμα στη Ν.Κορέα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ και προσέφερε “την υποστήριξη και τα συλλυπητήρια” της κυβέρνησής του

 

στη Σεούλ μετά τη βύθιση ενός νοτιοκορεάτικου πολεμικού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Η Νότια Κορέα έθεσε νωρίτερα χθες όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς σε κατάσταση συναγερμού μετά την κρίση που προκάλεσε η μυστηριώδης βύθιση της κορβέτας 1.200 τόνων του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού, την Παρασκευή, σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Βόρεια Κορέα.
 
Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στο Λι για να “προσφέρει υποστήριξη και συλλυπητήρια μετά τη βύθιση του πολεμικού πλοίου Cheonan της Νότιας Κορέας την 26η Μαρτίου”, ανέφερε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στο Λι ότι “οι σκέψεις και οι προσευχές του Αμερικάνικου λαού” στρέφονται στις “οικογένειες των αγνοούμενων ναυτών και την οικογένεια του δύτη του πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να τους σώσει”.
 
Πενήντα οκτώ άνθρωποι διασώθηκαν από το πλοίο των 88 μέτρων μετά τη βύθισή του, αλλά 46 ναυτικοί εξακολουθούν να αγνοούνται.
 
Δεκάδες δύτες αψήφησαν τα ισχυρά ρεύματα βουτώντας στα παγωμένα και σκοτεινά νερά της Κίτρινης Θάλασσας προσπαθώντας μάταια να μπουν στο κύτος του βυθισμένου πλοίου. Ένας εξ αυτών, ο Χαν Τζου-Χο, έχασε τη ζωή του την Τρίτη.
 
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι “το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ παρείχε βοήθεια στη συνεχιζόμενη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης της Νότιας Κορέας”, ενώ ανέφερε ότι “είμαστε προετοιμασμένοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια εάν χρειάζεται”.
 
Η Σεούλ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα εάν η Βόρεια Κορέα ενέχεται στο επεισόδιο, αν και ο υπουργός Άμυνας έχει εκτιμήσει ότι την καταστροφή ενδέχεται να προκάλεσε βορειοκορεάτικη νάρκη, που είτε είχε αφεθεί να πλέει στην περιοχή είτε τοποθετήθηκε από πρόθεση.
 
Στα διαμφισβητούμενα αυτά ύδατα είχαν σημειωθεί αιματηρές ναυτικές συγκρούσεις το 1999 και το 2002 και ανταλλαγή πυρών τον περασμένο Νοέμβριο.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε