Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Συμφωνία για υψηλότερες προδιαγραφές στα πυρηνικά – Η Γαλλία κλείνει πυρηνικούς σταθμούς

ΦΩΤΟ REUTERS

Η τραγωδία στην Ιαπωνία «τράνταξε» και την πυρηνική ασφάλεια της Ευρώπης. Για αυτό και οι 27 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφάσισαν να πάρουν μέτρα.

Σε πρώτη φάση θα θέσουν «τις υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη ώστε να προληφθούν όπως αυτά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της Ιαπωνίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Αποφασίσαμε να το θέσουμε αυτό πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας στις συναλλαγές που έχουμε με τρίτες χώρες, δηλαδή τους γείτονές μας», είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες τους σε μια σειρά από «τεστ αντοχής» έως το τέλος του έτους ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.

Παράλληλα ο Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα «τεστ αντοχής» που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΕ. «Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει», επεσήμανε σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Θα επιβάλουμε αμέσως τις συνέπειες και η συνέπεια είναι μόνο μία, το κλείσιμο», σημείωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε