Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Συμφωνία στη Renault που θα κοστίσει τη δουλειά σε 7.500 εργαζομένους

Συμφωνία στη Renault που θα κοστίσει τη δουλειά σε 7.500 εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault συμφώνησαν να αποδεχθούν την περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας και την αύξηση των εργάσιμων ωρών με αντάλλαγμα την υπόσχεση της διεύθυνσής της ότι δεν θα κλείσουν εργοστάσια στη Γαλλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Καρλός Γκοσν, και οι εκπρόσωποι τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων υπέγραψαν από κοινού ένα κείμενο που τιτλοφορείται “συμβόλαιο για μια νέα δυναμική της ανάπτυξης της Renault και την κοινωνική ανάπτυξη στη Γαλλία”, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Γκοσν είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι “δίκαιη” και ότι “θα μείνει στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις στη Γαλλία”. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία “θα δώσει στη Ρενό τα μέσα για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της στη Γαλλία”.

Βάσει της συμφωνίας η Ρενό θα περικόψει 7.500 θέσεις απασχόλησης ως τα τέλη του 2016. Οι περικοπές αυτές θα επιτευχθούν κατά κύριο λόγο διότι δεν θα αντικαθίστανται υπάλληλοί της που θα αποχωρούν. Ο χρόνος εργασίας θα επιμηκυνθεί 6,5% και οι μισθοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι φέτος.

Σε αντάλλαγμα η δεύτερη σε μέγεθος γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε να μην κλείσει κανένα από τα πέντε εργοστάσιά της στη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να παράγει τουλάχιστον 710.000 οχήματα το χρόνο σε γαλλικό έδαφος ως το 2016.

Τον περασμένο χρόνο, η εταιρία παρήγαγε λίγα περισσότερα από 530.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία.

Η συμφωνία αυτή σημειώθηκε την ώρα που συνεχίζονται οι εντάσεις στην Peugeot Citroën (PSA), η οποία, όπως και η Ρενό, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη και μια υπερπαραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H Renault σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 7.500 θέσεις

Ποιος κρύβεται τελικά πίσω από την κατασκοπεία στη Renault;

Η Renault ανακαλεί πάνω από 6.000 αυτοκίνητα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε