weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Συμφωνία χωρίς δεσμεύσεις

ΦΩΤΟ REUTERS
«Η συμφωνία που επικυρώθηκε σήμερα από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά συνιστά ένα πρώτο ουσιώδες στάδιο», εκτίμησε ο γ.γ. του οργανισμού, Μπαν Κι-μουν. Ο Μπάρακ Ομπάμα που πρότεινε το τελικό κείμενο σε συνεργασία με την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμφωνία. Εκανε λόγο για «ιστορικό γεγονός» αφού υπήρξε αποδοχή όλων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων της ευθύνης τους να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

«Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη» σχολίασε ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης. Greenpeace και η WWF υπήρξαν εξίσου επικριτικές για τη Διάσκεψη.

«Η πόλη της Κοπεγχάγης είναι τόπος εγκλήματος απόψε, και οι ένοχοι το σκάνε, πάνε στο αεροδρόμιο», σχολίασε ο Τζον Σόβεν, διευθυντής της Βρετανικής Greenpeace. Η οργάνωση WWF εξέφρασε την «απογοήτευσή της». 

«Αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα υπολείπεται απο τις προσδοκίες μας, αλλά ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία» είπε ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε διστακτικά να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο (1997).
 
«Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι το Τουβαλού δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το κείμενο», δήλωσε ο Ίαν Φράι, εκπρόσωπος του μικρού νησιού στον Ειρηνικό που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σβηστεί από το χάρτη λόγω της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.
 
Ο Φράι επισήμανε ότι ο στόχος που περιγράφεται στο κείμενο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή είναι πολύ χαλαρός και θα σημάνει «το τέλος του Τουβαλού».
 
Οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας αποκήρυξαν επίσης τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.
 
Για να καταστεί η συμφωνία διεθνής συνθήκη με έγκριση του ΟΗΕ θα χρειαστεί η ομόφωνη ψήφισή του και από τις 193 χώρες που λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες. Εάν εναντιωθούν κάποιες, θα υιοθετηθεί μόνον από όσες την υποστηρίξουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ήδη χώρες που είναι υπεύθυνες για το 50% και πλέον των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
Ο στόχος που αναφερόταν σε ορισμένα από τα προσχέδια της συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο μισό ως το 2050 απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο.
 
 
#TAGS MM