Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συμφώνησαν για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων ΗΠΑ-Ινδία

Συμφώνησαν για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων ΗΠΑ-Ινδία

Σε συμφωνία για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων κατέληξαν ΗΠΑ και Ινδία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοιχείο της ιστορικής συμφωνίας των δυο χω΄ρων για την πολιτική πυρηνική συνεργασία που υπεγράφη στα τέλη του 2008.

Η συμφωνία αυτή, η οποία ορίζει ότι η Ινδία μπορεί να πραγματοποιήσει επανεπεξεργασία μετά την χρήση των καυσίμων, που της παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2008 που έθετε τέρμα σε δεκαετίες απαγόρευσης πυρηνικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ινδία και είχε ως στόχο την ενίσχυση μιας νέας στρατηγικής σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ολοκλήρωση των εν λόγω διατάξεων θα διευκολύνει τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση του.

Η συμφωνία του 2008, ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, επιτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλήσουν στην Ινδία πυρηνικούς αντιδραστήρες, καύσιμα για πολιτική χρήση και μεταφορά τεχνολογίας. Σε αντάλλαγμα, η Ινδία έχει δεσμευτεί να ανοίξει ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε