Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφώνησαν για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 ore το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης όπου θα γίνει η επίσημη έγκριση της συμφωνίας από τους 27 αρχηγούς κρατών της Ε.Ε.

Το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί προβλέπει επίσημη απόφαση το Μάρτιο του 2011, εθνικές επικυρώσεις των 27 μελών έως το τέλος του 2012 και έναρξη ισχύος του νέου κειμένου από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
 
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη για όποια απόφαση παρθεί στην Σύνοδο Κορυφής για τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων έτσι ώστε να μπορεί ακόμα και να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
 
Το ”ζουμί” όμως βρίσκεται στις διεργασίες για την ελεγχόμενη πτώχευση με επίκεντρο στο ποσοστό των ιδιωτών-ομολογιούχων που θα απαιτείται να συμφωνεί ώστε να μπορεί μια χώρα να προχωρήσει σε μείωση του ποσού αποπληρωμής των ομολόγων του όταν ενταχθεί στον Μηχανισμό.

 

Την αύξηση του ποσού του μηχανισμού στήριξης για να καταπολεμηθεί η κρίση χρέους, εισηγείται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet.

 
 
Η ΕΚΤ πιέζει τις κυβερνήσεις να κάνουν πιο γρήγορα βήματα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
 
“Σε κάποιες χώρες, παραμένουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα των χρεών τους” δήλωσε ο Τρισέ. ” Κάθε χώρα πρέπει να βάλει τα του οίκου της σε τάξη.”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε