Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συμφώνησαν σε πολλά, διαφώνησαν για την Τουρκία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκαν στο Παρίσι, υπέγραψαν σειρά συμφωνιών αλλά Γαλλία και Ιταλία διαφωνούν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση των δυο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων υπεγράφησαν συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναγέννησης της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ιταλία. Οι νέες συμφωνίες έρχονται ως συνέχεια της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2009, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ιταλία να κατασκευάσει μονάδα πυρηνικής ενέργειας, της οποίας η κατασκευή διακόπηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, το 1986.

Συνολικά, υπογράφηκαν επτά συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μνημόνιο κατανόησης για προγράμματα κατασκευής μονάδων πυρηνικής ενέργειας μεταξύ της γαλλικής Areva, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας πυρηνικών αντιδραστήρων, και του ιταλικού μηχανοκατασκευαστικού ομίλου Ansaldo Nucleare.

Υπογράφηκε, παράλληλα, συμφωνία στον τομέα εκπαίδευσης και έρευνας, η οποία δίνει στη Γαλλία ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας γενιάς Ιταλών μηχανικών και τεχνικών πυρηνικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, όμως, υπήρξε διαφωνία όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το Παρίσι συμφωνεί με τη Γερμανία και προτείνει μια προνομιακή σύμπραξη της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η Ρώμη είναι αντίθετη με αυτή την πρόταση.

«Πιστεύω πως αφού αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία την ένταξή της, δεν μπορούμε να τους πούμε την επομένη, τελείωσαν όλα, άλλαξαν όλα, πρέπει να κάνουμε την ένταξη σύμπραξη. Η Γαλλία και η Γερμανία θα το σκεφτούν, η Ιταλία από την πλευρά της θα το σκεφτεί, όμως πιστεύω ότι ο σωστός δρόμος είναι να τηρούμε τις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24 TV. Από την πλευρά του, ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Λελούς επανέλαβε ότι η Γαλλία υποστηρίζει μια μεγάλη Ευρώπη σε μια σύμπραξη με τη Ρωσία και την Τουρκία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε