Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Συμμαχία για την αποποινικοποίηση φύλλων κόκας!

Ο Ισημερινός υποστηρίζει την εκστρατεία της Βολιβίας για την αποποινικοποίηση των παραδοσιακών χρήσεων του φύλλου της κόκας.

Η υποστήριξη επισημοποιήθηκε μέσω επιστολής που επιδόθηκε στον πρεσβευτή της Βολιβίας στο Κίτο Χαβιέρ Σαράτε και του οποίου το κείμενο δημοσιεύεται από το υπουργείο. Το Σύνταγμα του Ισημερινού, τονίζει το υπουργείο, καταργεί τις εθνικές/εθνοτικές διακρίσεις και αναγνωρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην πολιτιστική ταυτότητά τους και την έκφρασή της.

Η μάσηση φύλλων κόκας αποτελεί μία πανάρχαια συνήθεια στον Ισημερινό, όπως επίσης και στην πλειονότητα των περιοχών των Άνδεων

Με βάση την Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών, την οποία έχει συνυπογράψει ο Ισημερινός, υπερασπίζεται το δικαίωμα των ινδιάνων «να ασκούν και να αναβιώνουν τις παραδόσεις και τα πολιτιστικά έθιμά τους». Εν τούτοις, σε άλλη διακήρυξη του ΟΗΕ για τις ναρκωτικές ουσίες, που χρονολογείται από το 1961, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών και τα φύλλα της κόκας, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της κοκαΐνης.

Η Βολιβία, της οποίας ο πρόεδρος Έβο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής (αϊμάρα) εκλεγμένος ηγέτης, έχει προτείνει μία τροποποίηση της διακήρυξης αυτής, η οποία θα απαλείφει τα φύλλα της κόκας από τον κατάλογο με τα απαγορευμένα. Ο ίδιος έχει περιλάβει την κόκα ως «εθνική κληρονομιά» στο Σύνταγμα του 2009, ενώ την ίδια χρονιά είχε τολμήσει να μασήσει φύλλα κόκας στη διάσκεψη 53 χωρών μελών της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Σε περίπτωση που καμμία χώρα δεν φέρει αντίρρηση, η προτεινόμενη τροποποίηση θα ισχύσει αυτόματα από την 31η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 30.500 εκτάρια κόκας καλλιεργούνται σήμερα στη Βολιβία, τα 12.000 από αυτά ως νόμιμα για την παραδοσιακή χρήση των φύλλων του προϊόντος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε