Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Συμβαίνουν κι αλλού: πάνω από το 60% η φοροδιαφυγή και στην Ιταλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Όποιος σκέφτηκε πως Έλληνες και Ιταλοί είμαστε una faca una ratsa, ήταν μάλλον εφοριακός!

Η οικονομία της Ιταλίας είναι στα ίδια χάλια σχεδόν με εκείνη της Ελλάδας: χρέος, ελλείμματα, λιτότητα. Και η φοροδιαφυγή να είναι το… εθνικό σπορ!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού Tg5 (ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι) μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και ιδιοκτητών των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, φοροδιαφεύγει συστηματικά:
– οι χειρουργοί, δηλώνουν κατά μέσο όρο 63.000 ευρώ το χρόνο, με φοροδιαφυγή που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει το 66,3% των εισοδημάτων τους
– οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, δεν ξεπερνούν τα 32.000 ευρώ, με φοροδιαφυγή που εκτιμάται πως φθάνει το 73%
– οι περιπτεράδες, δηλώνουν μόλις 12.000 ευρώ, «κρύβοντας», σύμφωνα πάντα με το Tg5, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, το 78,2% των απολαβών τους
– οι κουρείς και κομμωτές «σταματούν» στα 11.000 ευρώ, με αδήλωτες εισπράξεις που «σκαρφαλώνουν» στο 82% του συνολικού εισοδήματος.
– οι ιδιοκτήτες εστιατορίων δηλώνουν 14.000 ευρώ το χρόνο, με περιπτώσεις που προσεγγίζουν τα όρια του εξωπραγματικού, ιδίως για εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές της Αιώνιας Πόλης, όπως το Κολοσσαίο, ή το Πάνθεον.

Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβάνουν την δυνατότητα προσωρινής διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν εκδίδουν νόμιμη απόδειξη.

Σε ό,τι αφορά, την εφαρμογή και τις λεπτομέρειες της δέσμης μέτρων, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «κατά την έγκρισή τους από το κοινοβούλιο, θα μπορέσουν να γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις και διορθώσεις, υπό τον όρο να μην αλλάξει το συνολικό ποσό των φοροεισπράξεων και περικοπών».

Κυβερνητικοί κύκλοι άφησαν να διαρρεύσει ότι υπήρχε η πρόθεση να αντικατασταθεί η έκτακτη εισφορά όσων κερδίζουν πάνω από 90.000 το χρόνο, με γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ αλλά ο Μπερλουσκόνι φέρεται όμως να αρνήθηκε να συναινέσει, διότι θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την άμεση αύξηση της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όργιο φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστές 300 πανεπιστημιακούς!

Αστρολόγος με 4 εκατομ. ευρώ και κομμωτής με 1,5 εκατ. στην τράπεζα! Όργιο φοροδιαφυγής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε