Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συμβούλιο της Ευρώπης: “Συνεχίζονται οι βασανισμοί κρατουμένων” στις φυλακές της ΠΓΔΜ

Συμβούλιο της Ευρώπης: “Συνεχίζονται οι βασανισμοί κρατουμένων” στις φυλακές της ΠΓΔΜ

Η έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CTP) αναφέρει ότι συνεχίζονται οι βασανισμοί κρατουμένων στις φυλακές της ΠΓΔΜ.

Σε έκθεση της για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στις φυλακές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά το 2011, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) υπογραμμίζει ότι -παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της- συνεχίζεται η πρακτική των σωφρονιστικών φυλάκων να συμπεριφέρονται βίαια έναντι των κρατουμένων και σε πολλές περιπτώσεις, να τους βασανίζουν.
 
Στην έκθεση, η οποία πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες στις φυλακές Ιντρίζοβο όπου οι κρατούμενοι υποχρεούνται να ζουν πολλοί μαζί σε μικρά κελιά, δεν τους επιτρέπεται να προβαίνουν σε προαυλισμούς και δραστηριότητες και όσοι απ’ αυτούς εκφράζουν την δυσφορία τους αντιμετωπίζουν την σκληρή βία των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Οι εθνικές αρχές της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υιοθετήσουν μία επαγγελματική προσέγγιση για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Ιντρίζοβο, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Για τα κέντρα προφυλάκισης στα Σκόπια και στο Τέτοβο, η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να υποχρεούνται να ζουν σε κελιά, όπου δεν τους αναλογεί ο ελάχιστα αποδεκτός ζωτικός χώρος των τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων κατ’ άτομο ενώ εξαναγκάζονται να παραμένουν στα κελιά τους 23 ώρες την ημέρα.

Η Επιτροπή αναφέρεται σε κρούσματα κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων τόσο προφυλακισμένων στις φυλακές στο Τέτοβο όσο και των ανηλίκων στο Εκπαιδευτικό Σωφρονιστικό Ίδρυμα της χώρας.

Στην απάντηση τους οι εθνικές αρχές της ΠΓΔΜ ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν μέτρα για την επιβολή αυστηρών ποινών στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ασκούν υπερβολική βία στους κρατούμενους, καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε