Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Συναγερμός από το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Σουηδίας

Μήνυμα μέσω Ίντερνετ είχαν στείλει οι τρομοκράτες σε πρακτορείο ειδήσεων και στην αστυνομία πριν εκραγούν οι φονικές βόμβες στην καρδιά της Στοκχόλμης. Δείτε το βίντεο της έκρηξης

Το μήνυμα ελήφθη δέκα λεπτά πριν εκραγούν οι βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα οχήματα, οι οποίες σκότωσαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν δύο ακόμα πολίτες. Το σουηδικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε τόσο στα σουηδικά όσο και στα αραβικά και προειδοποιούσε και για άλλες “ενέργιεες” χωρίς καμία όμως διευκρίνιση.

“Οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους” ανακοίνωνε το ηχητικό μήνυμα που απευθύνονταν τόσο στους “μουτζαχεντίν” που βρίσκονται στη χώρα όσο και “τη Σουηδία και το σουηδικό λαό” και αναφέρονταν στην αδιαφορία και σιωπή της χώρας μπροστά στα κοροϊδευτικά για τον Προφήτη Μοωάμεθ σκίτσα καθώς και στην σουηδική παρουσία στο Αφγανιστάν.

“Οσο καιρό δεν τερματίζετε τον πόλεμο κατά του Ισλάμ και ταπεινώνετε τον Προφήτη Μωάμεθ και υποστήριζετε τον ηλίθιο Λαρς Βιλκς (που σκιτσάρισε τον Μωάμεθ με κεφάλι σκύλου) οι πράξεις μας θα μιλούν για μάς. Τα παιδιά σας, οι κόρες και οι γιοί σας θα πεθάνουν όπως έχουν πεθάνει τα δικά μας παιδιά, τα δικά μας αδέλφια και αδελφές” ανέφερε η ανδρική φωνή του μηνύματος, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο.

Η ισλαμική σελίδα Choumokh al-islam ανακοίνωσε ότι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στη Στοκχόλμη ήταν ο Αμπντελ Ουαχάμπ και δημοσιεύει μια φωτογραφία του δράστη με φόντο μια καταπράσινη κοιλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές ποιά είναι η σχέση του μηνύματος με τις δύο εκρήξεις και το θάνατο ενός άνδρα που όλα δείχνουν ότι αυτοκτόνησε με την ανατίναξη των εκρηκτικών που είχε στο αυτοκίνητό του.

“Διενεργούμε έρευνα για τα τρομοκρατικά εγκλήματα βάσει της σουηδικής νομοθεσίας. Στο στάδιο αυτό δεν αυξήσαμε το επίπεδο συναγερμού για απειλή της ασφάλειας”, δήλωσε ο Αντερς Τόρνμπεργκ επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για τα μέτρα ασφαλείας. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν ανακοινώθηκαν προς το παρόν.

Δηλώσεις Ράινφελντ

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Στοκχόλμη δεν είναι αποδεκτές σε μία κοινωνία όπως αυτή της Σουηδίας και προειδοποίησε κατά των βιαστικών συμπερασμάτων.

“Τρία πράγματα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου: ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά και σχεδόν την ίδια στιγμή που ένας άνθρωπος πέθανε ενώ η Sapo και η ΤΤ έλαβαν πληροφορίες σχετικά με απειλές κατά της Σουηδίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι τα τρία αυτά γεγονότα συνδέονται” σημείωσε ο κ. Ράινφελντ.

“Είναι απαράδεκτο επειδή η Σουηδία είναι μία χώρα όπου η κοινωνία είναι ανοιχτή, μία κοινωνία ανοιχτή που έχει αποδείξει τη βούλησή της να δει τους ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και όσους δεν πιστεύουν και έχουν διαφορετικό παρελθόν να ζουν ο ένας κοντά στον άλλο, μία κοινωνία όπου η δημοκρατία λειτουργεί καλά ” πρόσθεσε.

Καταδικάζει ο γερμανός ΥΠΕΞ
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Στοκχόλμη και τόνισε ότι θα ήταν λάθος να μην συνεχιστεί χωρίς διακοπή ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. “Καταδικάζω τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη Στοκχόλμη, στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας”, αναφέρει ο γερμανός υπουργός σε ανακοίνωση του. ” Οι επιθέσεις τέτοιου είδους αποδεικνύουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς την παραμικρή διακοπή τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας”, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε