Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό – Πρόβλημα και σε άλλο αντιδραστήρα – Δείτε το βίντεο της έκρηξης!

– Μεγαλώνουν την ζώνη ασφαλείας στα 20 χλμ οι Ιάπωνες
– Εικόνες φρίκης κάνουν το γύρο του κόσμου – Δείτε βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες
– Κλίμακας 4 με όριο το 7 το πυρηνικό ατύχημα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου το σημειώθηκε έκρηξη, έχουν περιοριστεί τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το πρωτεύον περίβλημα του πυρήνα, το οποίο έχει παραμείνει ανέπαφο. “Η διαχειρίστρια εταιρεία, η Tokyo Electric Power Company, επιβεβαίωσε ότι το πρωτεύον περίβλημα είναι ανέπαφο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα όπως ανακοινώθηκε παρουσιάστηκε πρόβλημα με την ψυξη και σε δεύτερο αντιδραστήρα. Το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα, δήλωσε ένα στέλεχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια τουλάχιστον εννέα άτομα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις τοπικές αρχές και από άλλες πηγές. (Διαβάστε την είδηση)

Νωρίτερα έγινε γνωστό οτι τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπαμάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Jiji, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα.

Tο ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

Πάντως, καθησυχαστική εμφανίζεται η υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, εκτιμώντας ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρχουν σοβαρές ζημιές, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το δοχείο του αντιδραστήρα.

Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα “πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις” καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει “ανωμαλία” ενώ το 7 υποδηλώνει “μεγάλο δυστύχημα”. Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν “τοπικές” συνέπειες, όπως “μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού”, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι “έκλεισε” γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.

“Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο”, προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο “όρια της τοποθεσίας”.


“Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας”
, δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1. “Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο διαβεβαίωσε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 δεν έχει υποστεί “καμία ζημιά”, επικαλούμενος τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

‘Oπως αναφέρει το πρακτορείο Κιόντο, τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη. Η διάμετρος εκκένωσης – με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 – επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ΝΗΚ, από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σήμερα περί τις 16.00, τοπική ώρα (09.00, ώρα Ελλάδος), τραυματίστηκαν αρκετοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό. H στέγη και οι τοίχοι του κτηρίου του αντιδραστήρα έχουν καταρρεύσει.

Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 20 χλμ. γύρω από τον αντιδραστήρα, ενώ το κρατικό δίκτυο ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους. Χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνονται από την περιοχή ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια.

Παράλληλα, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε την Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA.”Οι αρχές δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντα και στα δύο εργοστάσια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.
 
Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Ξεκίνησε η κατάψυξη με θαλασσινό νερό

Οπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας η διαδικασία έγχυσης θαλασσινού νερού προκειμένου να ψυχθεί η μονάδα και να μειωθεί η πίεση, έχει ήδη ξεκινήσει.

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, είχε ανακοινώσει τη διαδικασία αυτή: τη γέμιση του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας.

“Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο”, δήλωσε ο Εντάνο. “Το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη”, επεσήμανε.

“Επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλο ποσοστό ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα”, πρόσθεσε.

“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας έξω (σε σχέση με πριν και μετά την έκρηξη), όποτε θα θέλαμε όλοι να αντιδράσουν ψύχραιμα”, δήλωσε ο Εντάνο.

“Αποφασίσαμε να γεμίσουμε το περίβλημα του αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό. Ο υπουργός Εμπορίου Καϊέντα μας έδωσε την εντολή να το κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε βορικό οξύ για να αποφύγουμε την κρισιμότητα”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.

Κραυγή αγωνίας: 300 άνθρωποι - "βοηθήστε μας"

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος). Περίπου 200 μετασεισμοί ως τώρα.

Δείτε εδώ βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες

Μεγάλο αφιέρωμα Newsit για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Πάγωσε ο πλανήτης από τον “παγκόσμιο” σεισμό 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Φονικό τσουνάμι έπληξε τη μισή Γη – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε