Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τα επόμενα στάδια της τραπεζικής ενοποίησης θα συζητήσουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, στο τετ α τετ που θα έχουν στις Βρυξέλλες το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος), μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών της Συνόδου και λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Ecofin που έδωσε τα… κλειδιά των τραπεζών της ευρωζώνης στην ΕΚΤ.

«Συνεργασθήκαμε πολύ με τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα και η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο Όσλο”, δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του προέδρου της Γαλλίας.

Η σημερινή συνάντηση “έχει ως στόχο, ως συνήθως, να επιβεβαιώσουν ότι είναι σύμφωνοι με τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ αυτών τα επόμενα στάδια της τραπεζικής ένωσης με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, η αναδιάρθρωσή τους και η εγγύηση των καταθέσεων… Άλλα θέματα είναι ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και των μέσων αλληλεγγύης, αλλά και η εκκίνηση της εργασίας επί των σχετικών μηχανισμών”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η συνάντηση των δυο ηγετών έρχεται την ώρα που δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταδίδει ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών της ΕΕ δεν υιοθετεί το χρονοδιάγραμμα της ενοποίησης σε τρία στάδια – με βάση τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι – το οποίο θα δέσμευε τις χώρες της Ευρωζώνης να εξετάσουν από το 2014 τη δημιουργία ενός ταμείου για την απορρόφηση των οικονομικών σοκ.

Οι αντιρρήσεις της Μέρκελ για μία ταχεία μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, σημειώνει το δημοσίευμα, οδήγησαν ήδη τον βαν Ρομπάι να μη συμπεριλάβει την έκδοση ευρωομολόγων στον οδικό χάρτη για την ενοποίηση που ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου. Αν και το χρονοδιάγραμμα των τριών σταδίων προβλέπεται στον οδικό χάρτη του Βαν Ρομπάι, δεν θα είναι δεσμευτικό για τις χώρες.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε χθες τον οδικό χάρτη «προσωρινό» σε μία κλειστή σύσκεψη, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, σημειώνει το Bloomberg. Η προσοχή της Γερμανίας είναι στα μέτρα που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, αφήνοντας θέματα, όπως το δημοσιονομικό ταμείο της Ευρωζώνης, για ένα μη καθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο, δήλωσε ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ:”Η Ελλάδα αξίζει την γερμανική υποστήριξη”

Συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ-Γιούνκερ-Μπαρόζο

Μπερλουσκόνι κατά Μόντι: Κάνεις ό,τι σου λέει η Μέρκελ

Μέρκελ: “Η κρίση υπάρχει – Ολάντ: “Η κρίση δεν υπάρχει”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε