Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Συνάντηση Μόντι-Ολάντ για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Από τη μια ο Monsieur Normal και από την άλλη ο Super Mario. Η Άνγκελα πουθενά. Ένα νέο μέτωπο δημιουργείται στην Ευρώπη, με την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ταξιδεύει σήμερα στη Ρώμη για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό. Θα τον δει για δυο ώρες: η συνάντησή τους θα ξεκινήσει στις 16:00 και είναι προγραμματισμένο να τελειώσει στις 18:00 τοπική ώρα (17:00-19:00 ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Ο Φρανσουά Ολάντ θα δει και τον πρόεδρο τη Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και θα ακολουθήσει επίσης συνέντευξη Τύπου και δείπνο στο Κιρινάλιο.

Πολλοί έσπευσαν να βαφτίσουν τη συνάντηση Μόντι-Ολάντ «πρώτο βήμα για την απομόνωση της Άνγκελα Μέρκελ». Θα είναι το πρώτο τους τετ α τετ σε διάστημα σχεδόν μιας εβδομάδας. Θα συναντηθούν ξανά στις 22 του μήνα, μετά τις ελληνικές εκλογές αυτή τη φορά και λίγο πριν από τη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό.

Επισήμως, ο Γάλλος πρόεδρος πηγαίνει στην «αιώνια Πόλη» για να συζητήσει με τον Μάριο Μόντι τα μέσα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και την αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει φυσικά και την Ελλάδα. Γίνεται άλλωστε μόλις τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες ελληνικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει, κατά πολλούς, το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της ευρωζώνης.

Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή εμπειρία του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου που σήμερα ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και να διευρύνει τον κύκλο ξεφεύγοντας από τη μονοπώληση της πολιτικο-οικονομικής καθοδήγησης της Ευρώπης από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο.

Οι δύο ηγέτες, “θέλουν να συνεργασθούν, να διατυπώσουν κοινές προτάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μετώπου κατά της καγκελαρίου Μέρκελ”, λέγεται. Και οι δύο επιδιώκουν να εστιάσουν στην εισαγωγή μέτρων ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο Φρανσουά Ολάντ τάσσεται υπέρ της ανάληψης “άμεσων μέτρων”, ενώ ο Μάριο Μόντι θεωρεί ότι “χωρίς ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι βιώσιμη”. Και οι δύο τάσσονται υπέρ της εισαγωγής ευρωομολόγων, της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα βρεθεί στη Ρώμη και στις 22 Ιουνίου για να συμμετάσχει στη μίνι σύνοδο κορυφής που γίνεται με πρωτοβουλία του Μόντι με τη συμμετοχή της Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Πρόκειται για συνομιλίες προπαρασκευαστικές της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε