Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνάντηση Ομπάμα- Πούτιν τη Δευτέρα

Συνάντηση Ομπάμα- Πούτιν τη Δευτέρα

Το Ιράν και η Συρία θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση που θα έχουν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν την Δευτέρα στο Μεξικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπεν Ρόουντς, βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, αναφέρθηκε στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Λος Κάμπος την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μεξικό για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας. Η απουσία του Πούτιν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα θεωρήθηκε προσβλητική από ορισμένες διπλωματικές πηγές.

Επίσης ο Ομπάμα θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον Μεξικανό ομόλογό του Φελίπε Καλδερόν και την Τρίτη με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, αφού ολοκληρωθεί η σύνοδος.

Ο Ρόουντς επισήμανε την «καλή συνεργασία» με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσώπων της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και η Γερμανία) με αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Μόσχα ενόσω η G20 θα συναντάται στο Μεξικό.

Πάντως το θέμα της Συρίας είναι κάτι στο οποίο οι δύο πλευρές «διαφωνούν», επισήμανε ο Ρόουντς.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Μόσχα επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ότι παρέχει όπλα, περιλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων, στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της αντιπολίτευσης. Η Ρωσία διαψεύδει την κατηγορία.

Ο Ρόουντς είπε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ «εργάζονται για να δουν εάν μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός σε μια κοινή θέση στην διεθνή κοινότητα για να υποστηριχθεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να διατηρηθεί ο Άσαντ στην εξουσία πάση θυσία, αλλά θέλει το Ιράν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την διάδοχη κατάσταση–κάτι που η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε