Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνάντηση Ομπάμπα – Σαρκοζί στην Ουάσινγκτον

EUROKINISSI
Η Ομάδα των 20 και των 8, διεθνή θέματα, ισλαμική τρομοκρατία στο μενού της συνάντησης Ομπάμα-Σαρκοζί στην Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί φθάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για την Ομάδα των 20 και την ομάδα των 8, διεθνή θέματα και το πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατίας, τη στιγμή που δύο γάλλοι όμηροι σκοτώθηκαν στον Νίγηρα.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί θα φθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν από το μεσημέρι προερχόμενος από τη Γουαδελούπη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τις υπουργούς Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί και Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Οι δύο άνδρες θα έχουν πενηντάλεπτη συνομιλία και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
 
Οι συνομιλίες θα είναι αφιερωμένες σε θέματα της Ομάδας των 20 και της Ομάδας των 8, τους δύο θεσμούς των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, την προεδρία των οποίων ασκεί αυτή τη χρονιά η Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα συζητηθούν τα θέματα της Ακτής του Ελεφαντοστού, του Ιράν, του Πακιστάν/Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό.
 
Η αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας θα συζητηθεί επίσης κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων, δύο ημέρες μετά τον θάνατο των δύο γάλλων ομήρων που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή από το Aqmi, την οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Μάγρεμπ. Οι δύο όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια γαλλο-νιγηριανής επιχείρησης στα σύνορα με το Μαλί.
 
Στο οικονομικό πεδίο, ο γάλλος πρόεδρος θα θέσει στον Μπαράκ Ομπάμα τους στόχους της γαλλικής προεδρίας των Ομάδων των 20 και των 8 και κυρίως την εγκαθίδρυση νέας διεθνούς νομισματικής τάξης και παγκόσμιας διακυβέρνησης, για την οποία ζητεί “περισσότερο πλουραλισμό”.
 
Είναι η πρώτη φορά που ο Νικολά σαρκοζί συναντάται με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά τη δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπο WikiLeaks, στα οποία περιγράφεται ως “ένθερμος φιλοαμερικανός”, “λαμπρός πραγματιστής”, “νεωτεριστής”, αλλά και “αυταρχικός” και “ευερέθιστος”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε