Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνασπισμός… σταθερότητας στη Βρετανία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η κυβέρνηση συνασπισμού που δημιούργησαν Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στη Βρετανία εγγυάται τη σταθερότητα στη Βρετανία, αφού τα δυο κόμματα έχουν μαζί 363 έδρες.

Κάτι που σημαίνει ότι –θεωρητικά- εκλογές στο Νησί δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από το 2015. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης των Κάμερον-Κλεγκ είναι να περάσει το μήνυμα προς τις αγορές ότι η Βρετανία θα ασχοληθεί σοβαρά με τη βελτίωση των δημοσιονομικών της. Στόχος είναι μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες για το 2010-2011. 

Η μείωση του δημόσιου ελλείμματος και η λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι το πιο επείγον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, συμφωνούν οι δυο παρατάξεις, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τις τράπεζες και να εξετάσει το ενδεχόμενο διαχωρισμού των τραπεζών σε επενδυτικές και τράπεζες λιανικής. Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι συμφωνούν και σε κάτι άλλο: όσο θα είναι στην εξουσία η κυβέρνηση συνασπισμού, η Βρετανία δε θα μπει στην ευρωζώνη.

Από εκεί και πέρα, ήδη έχουν μοιραστεί τα χαρτοφυλάκια. Ο υπεύθυνος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για οικονομικά θέματα Βινς Κέιμπλ αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου, Καινοτομιών και Επιδεξιοτήτων. Ο Ντέιβιντ Λόους, υπεύθυνος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την εκπαίδευση, θα είναι ο νέος υφυπουργός Οικονομικών στο πλάι του Τζορτζ Όσμπορν –στενού συνεργάτη του Κάμερον- που ορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο Λίαμ Φοξ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ενώ υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ, παρά το ότι αναμενόταν (ως πρώην υπουργός Οικονομικών) να αναλάβει οικονομικό υπουργείο.

Ο πρώτος ηγέτης που θα επισκεφθεί το Λονδίνο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης θα είναι ο Νικολά Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να τον συγχαρεί και αποδέχτηκε την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού να επισκεφτεί το Λονδίνο στις 18 Ιουνίου.

Οι δύο ηγέτες «δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων και για τη δημιουργία μίας Ευρώπης που θα κάνει περισσότερα για τους πολίτες της», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου, στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δυο ηγέτες έφτασαν μαζί στέλνοντας μήνυμα ισότητας. Πρώτος το λόγο πήρε ο Ντέιβιντ Κάμερον, που αναφερόμενος στην απόφασή του να προσφέρει στους Φιλελεύθερους πέντε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο έκρινε πως πρόκειται για «μια ενέργεια που δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο».

«Έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες έχει μπροστά της η Βρετανία, όπως διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας, υποστήριξη των στρατευμάτων μας στο εξωτερικό, επίθεση στην κρίση ελλείμματος, αναδιοργάνωση του πολιτικού μας συστήματος για μια κοινωνία πιο ακέραιη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε μια μέρα γιατί καμία κυβέρνηση της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετώπισε μια οικονομική κατάσταση τόσο καταστροφική», πρόσθεσε και χαρακτήρισε τον κυβερνητικό συνασπισμό αρχή μιας νέας πολιτικής όπου το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από το προσωπικό.

«Μέχρι τώρα ήμασταν αντίπαλοι, και τώρα θα είμαστε σύμμαχοι και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά για τη νέα πολιτική, που θα ακολουθηθεί», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης και τόνισε πως ο νέος πρωθυπουργός πήρε πολλά ρίσκα γιατί όπως επισήμανε τα δύο κόμματά τους έχουν τελείως διαφορετικές ιδεολογίες.

Διαβάστε επίσης
Η Βρετανία έχει τη…νεότερη κυβέρνηση!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε