Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Συνελήφθη και κρατείται πριν δικαστεί ο Γκμπαγκμπό

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, η σύζυγός του Σιμόν και ο γιος τους, Μισέλ, συνελήφθησαν και κρατούνται.

Η αιματοχυσία και ο εμφύλιος στην Ακτή Ελεφαντοστού έφεραν τη δοκιμαζόμενη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος την τελευταία εβδομάδα.

Το αν η σύλληψη του απερχόμενου προέδρου, Λοράν Γκμπαγκμπό από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας και η «παράδοσή» του στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον αναγνωρισμένο ως πρόεδρο από την διεθνή κοινότητα Αλασάν Ουαταρά θα δώσει τέλος στην εθνοτική διαμάχη, θα φανεί άμεσα.

Ύστερα από μέρες πολιορκίας, ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας συνελήφθη από μαχητές πιστούς στον –αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρο- Αλασάν Ουαταρά και κρατείται στο ξενοδοχείο Γκολφ, όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του αναγνωρισμένου προέδρου.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι άρματα μάχης των γαλλικών δυνάμεων εισέβαλαν στην κατοικία του Γκμπαγκμπό, που τελούσε υπό πολιορκία εδώ και μέρες, και συνέλαβαν τον απερχόμενο πρόεδρο. Ωστόσο, επισήμως η Γαλλία αρνείται ότι γαλλικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Γκμπαγκμπό. Τον έπιασαν στρατιώτες του Ουαταρά, υποστηριζόμενοι από Γάλλους στρατιώτες και δυνάμεις του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, Φαρχάν Χακ, δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στις δυνάμεις του Ουαταρά και πλέον βρίσκεται υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον Χακ η αποστολή του ΟΗΕ (Unoci) «παρέχει προστασία και ασφάλεια» με βάση την εντολή που έχει να προστατεύει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, περιλαμβανομένου και του Γκμπαγκμπό.

Ο πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στον ΟΗΕ τόνισε ότι ο Γκμπαγκμπό είναι καλά στην υγεία του και πρόκειται να δικαστεί.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 30 τεθωρακισμένα οχήματα προωθήθηκαν προς την κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν και ο Αλέν υποστήριξε ότι εισέβαλαν στο κτίριο.

Μετά τη σύλληψη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλασάν Ουαταρά, αλλά η γαλλική προεδρία δε διευκρίνισε το θέμα συζήτησης των δύο ηγετών.

«Ισχυρό μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες του κόσμου» αποτελεί η σύλληψη του Λοράν Γκμπαγκμπό σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ακτή Ελεφαντοστού έφεραν την έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γκμπαγκμπό αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς εκατοντάδες πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες στις μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των δυνάμεων του Ουαταρά.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό έχασε τις εκλογές του Νοεμβρίου αλλά δε δεχόταν να παραδώσει την εξουσία στον Αλασάν Ουαταρά, τον οποίο έχει αναγνωρίσει τη διεθνής κοινότητα ως νέο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού. Κάπως έτσι εντάθηκε η εμφύλια διαμάχη, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες.

Μετά από μια επιχείρηση-αστραπή, οι δυνάμεις του Ουαταρά μπήκαν στο Αμπιτζάν την 1η Απριλίου και συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες που παρέμεναν πιστοί στον απερχόμενο πρόεδρο. Η Onuci και η γαλλική δύναμη Licorne έπληξαν στη συνέχεια τα στρατόπεδα και τα βαρέα όπλα που βρίσκονταν στην κατοικία του Γκμπαγκμπό και στο προεδρικό μέγαρο του Αμπιτζάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε