Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζει να ρέει το αίμα στον πόλεμο των καρτέλ στο Μεξικό

Νέα επεισόδια βίας που αποδίδονται στα καρτέλ των ναρκωτικών στο βόρειο Μεξικό στοίχισαν τη ζωή 15 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πέντε εργαζομένων σε μια μακιλαδόρα κοντά στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εισαγγελία στην πολιτεία Τσιουάουα ανέφερε ότι οι εργάτες δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε μια γιορτή στη Σιουδάδ Χουάρες αργά την Παρασκευή.

Στη Χουάρες, η οποία συνορεύει με το Ελ Πάσο του Τέξας, διεξάγεται μια αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα σε λαθρέμπορους ναρκωτικών που προσπαθούν να ελέγξουν τις οδούς διαμετακομιδής προς την αγορά των ΗΠΑ. Στην πόλη βρίσκονται πολλά εργοστάσια συναρμολόγησης, που αποκαλούνται μακιλαδόρας, κι ανήκουν σε αμερικάνικες επιχειρήσεις που αξιοποιούν το φθηνό μεξικανικό εργατικό δυναμικό.

Έξι ακόμη βίαιοι θάνατοι αναφέρθηκαν στη Χουάρες–ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας άνδρας μαζί με την κόρη του, που δολοφονήθηκαν από ενόπλους που εισέβαλαν στο σπίτι του νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε άλλες πόλεις στην πολιτεία Τσιουάουα, που διαθέτει εκτενή έγγεια σύνορα με το Τέξας, αναφέρθηκαν τέσσερις δολοφονίες αργά την Παρασκευή, είπαν εισαγγελικές πηγές.

Αργά την Πέμπτη, σημειώθηκε η πρώτη επίθεση που έχει γίνει ποτέ στο Μεξικό με τη χρήση αυτοκινήτου-βόμβας, με στόχο οχηματοπομπή της αστυνομίας· στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων και τραυμάτισε 11.

Η βία που αποδίδεται στα καρτέλ έχει στοιχίσει ήδη 7.000 ζωές εφέτος στο Μεξικό–ολόκληρο το 2009 είχαν καταγραφεί 9.000 δολοφονίες. Η δράση εκτελεστών των καρτέλ έχει ενταθεί από τα τέλη του 2006, όταν ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον “πόλεμο” στο οργανωμένο έγκλημα αναπτύσσοντας μονάδες του στρατού σε αστυνομικό ρόλο σε πολλές πολιτείες της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε