Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συνεχίζει τις “γκάφες” ο Ρόμνεϊ

Συνεχίζει τις “γκάφες” ο Ρόμνεϊ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ στην Πολωνία ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να αποφύγει και πάλι τις “γκάφες”.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ο Ρόμνεϊ τόνισε ότι “ο κόσμος θα πρέπει να προσέξει καλά τη μεταμόρφωση της πολωνικής οικονομίας”. Εγκωμίασε επίσης τους αγώνες που έδωσαν οι Πολωνοί κατά των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς τη δεκαετία του 1980.

“Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν με κατάπληξη και θαυμασμό καθώς ένας ηλεκτρολόγος ηγείτο του ειρηνικού κινήματος εναντίον του βίαιου και καταπιεστικού καθεστώτος”, είπε, αναφερόμενος στον πρώην ηγέτη της “Αλληλεγγύης” Λεχ Βαλέσα.

Προσπαθώντας να δείξει ότι η θέση του στα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή είναι καλύτερη από την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ επέκρινε την εγκατάλειψη του σχεδίου εγκατάστασης μιας αντιπυραυλικής αψίδας στην Πολωνία και την Τσεχία χαρακτηρίζοντάς την “εγκατάλειψη των φίλων” ενώ άσκησε κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο γιατί είναι “πολύ μαλακός” απέναντι στη Ρωσία.

Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι τυραννικά καθεστώτα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως στη Λευκορωσία και τη Συρία, όπου, όπως είπε, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι “ένας βίαιος δικτάτορας υπεύθυνος για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων”.

Έξω από τη βιβλιοθήκη όπου μίλησε ο Ρόμνεϊ είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Τεξανού γερουσιαστή Ρον Πολ που είχε δηλώσει πως παραμένει υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές. Την Δευτέρα, στο Γκντανσκ, τον υποδέχτηκε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που φώναζαν ρυθμικά “Ομπάμα, Ομπάμα”.

Νωρίτερα δημιουργήθηκε ένα επεισόδιο με τους δημοσιογράφους την ώρα που ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός κατέθετε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βαρσοβία. Καθώς οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του τον πίεζαν με ερωτήσεις σχετικές με τις γκάφες τους, ο Ρικ Γκόρκα, που είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ρόμνεϊ, αρχικά τους ζήτησε “να δείξουν λίγο σεβασμό” και στη συνέχεια τους έβρισε χυδαία, εξηγώντας ότι “ο χώρος είναι ιερός για τους Πολωνούς”.

Το επεισόδιο αυτό ήρθε να προστεθεί στα ατοπήματα που έχουν διαπράξει τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ρόμνεϊ ή μέλη του επιτελείου του. Στο Λονδίνο ο Ρόμνεϊ σχολίασε ότι η Βρετανία είναι απροετοίμαστη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ κατόπιν αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ “πρωτεύουσα του Ισραήλ” και απέδωσε το οικονομικό χάσμα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε “πολιτισμικές διαφορές”, προκαλώντας την οργή των τελευταίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι εργένηδες ψηφίζουν Ομπάμα και οι παντρεμένοι Ρόμνεϊ;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε