Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Κολομβίας – Βενεζουέλας

ΦΩΤΟ REUTERS
Η κυβέρνηση Τσάβες διαψεύδει ότι έστειλε ενισχύσεις στην μεθόριο με την Κολομβία.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι δεν έστειλε επιπλέον στρατεύματα στην μεθόριο με την Κολομβία, εν μέσω των διμερών αντεγκλήσεων μετά τους ισχυρισμούς από μέρους της Μπογοτά πως το Καράκας “ανέχεται” την παρουσία ανταρτών στο έδαφος της χώρας.
 
Την Δευτέρα ο Φράνκλιν Μάρκες, αξιωματικός της εθνοφρουράς, είχε δηλώσει ότι περίπου 1.000 μέλη της δύναμης αναπτύχθηκαν το Σαββατοκύριακο κατά μήκος της μεθορίου–Βενεζουέλα και Κολομβία έχουν έγγεια σύνορα μήκους 2.200 χλμ.· αλλά χθες, κυβερνητικό ανακοινωθέν ανέφερε, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματικό, ότι δεν στάλθηκαν ενισχύσεις.
 
“Δεν στάλθηκαν ενισχύσεις κανενός είδους, δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία από μέρους του στρατού και το προσωπικό μας είναι το ίδιο όπως όλη τη χρονιά”, ανέφερε ο στρατηγός.
 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέρρηξε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία, μετά τις κατηγορίες από μέρους της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε ότι “χιλιάδες” αντάρτες των οργανώσεων Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) βρίσκονται σε “βάσεις” στο έδαφος της Βενεζουέλας και δρουν από αυτές.
 
Χθες Τρίτη η κυβέρνηση Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο ώστε να τερματιστεί η διένεξη που έχει οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε νέο ναδίρ–αλλά η κυβέρνηση της Κολομβίας απέρριψε κάθε πιθανότητα να αρχίσει διάλογο οποιουδήποτε είδους με τους αντάρτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε