Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζεται το χάος στην Αίγυπτο! Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση στο Κάιρο – Ο στρατός στο πλευρό των διαδηλωτών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Το πρωί αναχωρούν οι πρώτοι Έλληνες – Μέχρι 80 ώρες η αναμονή στα αεροδρόμια
– Χιλιάδες Αιγύπτιοι ξανά στους δρόμους απαιτούν αλλαγή – Στο πλευρό τους και ο στρατός
– Φόβοι πως η Αίγυπτος θα γίνει ισλαμική δημοκρατία όπως το Ιράν μετά την ανατροπή του Σάχη

Η ώρα της μεγάλης φυγής για εκατοντάδες τουρίστες και ξένους υπηκόους έφτασε. Χιλιάδες τρομοκρατημένοι πολίτες ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι ξενες κυβερνήσεις φοβούμενες οτι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από όλες τις πόλεις της Αιγύπτου, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και ο λαός απαιτεί την καθαίρεση του Χόσνι Μουμπάρακ. (Διαβάστε εδώ την ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου).

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε από τον νέο αντιπρόεδρο της χώρας να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με αντικείμενο τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, εν όψει της μεγάλης πορείας της σήμερα Τρίτη, ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον των πολιτών και αναφέρει πως “η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για το δικό σας καλό και για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά σας. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του αιγυπτιακού λαού”.

Αυτό όμως φαντάζει αδύνατο! Οι σκηνές που περιγράφουν όσοι βρίσκονται σε κάποιο από τα μεγάλα αεροδρόμια είναι σκηνές χάους. Ανθρωποι περιμένουν έως και 48 ώρες για μια θέση αν υπάρχει πτήση. Και όσοι κατάφεραν να φύγουν, περιγράφουν τη χαοτική κατάσταση: δεν έχει χώρο στα αεροδρόμια ούτε για να κοιμηθείς!

Η Ελλάδα έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για να απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών που ζουν στην Αίγυπτο, ενώ το ίδιο κάνουν και πολλές άλλες χώρες. Ήδη, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να μεταφέρει ασφαλώς στην Ευρώπη τους Αμερικανούς υπηκόους που θέλουν να φύγουν. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να ανοίξει μια δίοδος για να φύγουν από την κόλαση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης οι υπερχειλισμένες τουαλέτες και οι ελλείψεις σε τρόφιμα που παρατηρούνται ήδη στα καταστήματα του αεροδρομίου.

Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά.

Ήδη, τη Δεύτερα, έφτασαν στην Κύπρο οι πρώτοι 42 Αμερικανοί, που επέβαιναν στην πρώτη κυβερνητικά οργανωμένη πτήση. 2.400 Αμερικανοί πολίτες έχουν ζητήσει να αναχωρήσουν από τη χώρα. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι ανάλογο αίτημα θα υποβάλουν οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- 52.000 Αμερικανούς που βρίσκονται δηλωμένοι στην κατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.

Σχέδια απομάκρυνσης των υπηκόων τους από την κόλαση της Αιγύπτου έχουν επίσης καταστρώσει Κύπρος και Τουρκία, ενώ Λευκωσία και Άγκυρα έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή χιλιάδων τουριστών που εγκλωβίστηκαν στην Αίγυπτο.

Δέκα Κύπριοι υπήκοοι που διαμένουν στην Αίγυπτο περιμένουν να επιβιβαστούν στον τερματικό σταθμό 4 και να μεταφερθούν με ιδιωτική πτήση αμερικανικών αερογραμμών στη Λάρνακα, ύστερα από συνεννόηση που είχε η κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο με τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές.

Κι άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, ο Λίβανος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, και η Αυστραλία έχουν αποστείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν τους υπηκόους τους. Δύο κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, η Air China και η Hainan Airways ανακοίνωσαν πως θα αποστείλουν από μία ναυλωμένη πτήση στο Κάιρο για να παραλάβουν τους περίπου 500 εγκλωβισμένους Κινέζους.

Άλλοι 500 Ιάπωνες, που βρίσκονται επίσης καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, θα μεταφερθούν με ειδικά ναυλωμένη πτήση στη Ρώμη. Ο συνολικός αριθμός των Ιαπώνων που χρειάζονται μεταφορά παραμένει άγνωστος, καθώς το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας 335 υπήκοοι της χώρας εγκατέλειψαν το Κάιρο με πτήση της Egyptair.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πως αποστέλλει αεροσκάφος που θα τεθεί στη διάθεση όσων «επιθυμούν» να επιστρέψουν, ενώ το Βερολίνο ζήτησε από διάφορες αεροπορικές εταιρείες να ελέγξουν «ποιες επιπλέον δυνατότητες έχουν να θέσουν σε λειτουργία στη γραμμή του Καΐρου περισσότερα αεροσκάφη».

Η Μόσχα κάλεσε τους περίπου 70.000 Ρώσους, εκ των οποίων 30.000 εκπατρισμένοι, που βρίσκονται στην Αίγυπτο να παραμείνουν στις κατοικίες τους, ή κοντά στις ζώνες των ξενοδοχείων.

Η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να αποχωρήσουν από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, κρίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει φθάσει «στο σημείο που να προσανατολιζόμαστε στην αποστολή αεροσκαφών για την μεταφορά μεγάλου αριθμού ατόμων».

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναστείλει το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Αίγυπτο, ενώ έχουν αποχωρήσει χιλιάδες τουρίστες (30.000 Βρετανοί, 4.000 Βέλγοι, 15.000 Σουηδοί, 2.500 Φιλανδοί και πάνω από 1.000 Γάλλοι).

Τέλος, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε πως αναστέλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία της στην Αίγυπτο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε